Hoppa till huvudinnehåll

Utlandskineser under strikt uppsyn av Kina – Wang Zhan forskade i Finland och hotas av tio års fängelse i Kina

Besökare tittar på souvenirer framför en vägg med porträtt av Mao Zedong i Shaoshan i Hunanprovinsen i Kina. Shaoshan var Maos hemstad.
Forskaren jobbade vid Meteorologiska institutet i Finland. Institutet uppger för nyhetsbyrån STT att de inte har någon information om Wang Zhan och att de inte kommenterar enskilda anställdas angelägenheter. Besökare tittar på souvenirer framför en vägg med porträtt av Mao Zedong i Shaoshan i Hunanprovinsen i Kina. Shaoshan var Maos hemstad. Bild: EPA/HOW HWEE YOUNG Kinas kulturrevolution,Kina,Mao Zedong,kommunism (ekonomiska system)

Forskardoktor Wang Zhan, som jobbat på Finlands meteorologiska institut, greps i Kina misstänkt för att ha motarbetat landet. Det kan vara en omskrivning för att han kritiserat Kinas kommunistiska parti på sociala medier.

Det finns bara knapphändigt med ny information om den anställda på Finlands meteorologiska institut som anhållits misstänkt för att ha motarbetat den kinesiska staten.

Det nya mönstret är att så kallade vanliga kineser också kan råka illa ut
― Johan Lagerqvist, professor i Kinas språk och kultur

I tisdags kom tidningen Helsingin Sanomat med nyheten om att Zhan gripits i mitten av oktober.

Också den kinesiska människorättsorganisationen Chinese Human Rights Defenders, har tidigare i veckan berättat om fallet Wang Zhan, bland annat på Twitter.

Forskardoktor Wang Zhan har i det privata på sina sociala mediekonton länkat till artiklar som innehåller kritik mot Kina och Kinas kommunistiska parti.

Inläggen går inte längre att nå, eftersom någon verkar ha plockat ner eller blockerat inläggen.

Kina-expert: "Allvarlig trend"

Det är sedan länge känt att Kina har oliktänkare i exil på sin radar.

– Den kinesiska säkerhetstjänsten håller noga koll på dissidenter i exil. Kinesiska ambassader och konsulat spionerar på olika kinesiska minoritetsgrupper, säger Johan Lagerqvist

Dirigenten för ett militärband slår ut med händerna.
Kinas kommunistiska parti dominerar inte bara Kina utan dess inflytande sträcker sig långt utanför landets gränser. Den röda stjärnan på bilden är en detalj från taket i Kinas nationella folkkongress. Dirigenten för ett militärband slår ut med händerna. Bild: EPA/WU HONG Kina,Kinas kommunistiska parti

Lagerkvist är professor i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet och han har en längre tid följt med hur den kinesiska statens långa arm sträcker sig långt utanför det kinesiska territoriet.

– Detta fall med forskaren Wang Zhan som arbetat i Finland är väldigt allvarligt och det ingår i en oroväckande trend. Det nya mönstret är att så kallade vanliga kineser som studerar utomlands eller arbetar som forskare eller som tjänstemän också kan råka illa ut.

– Det här nya finska fallet pekar på att det ur Kinas perspektiv krävs allt mindre och mindre så att säga "övertramp" för att du ska riskera att gripas och fängslas, säger Johan Lagerqvist.

Lagerqvist ser det som anmärkningsvärt att Wang Zhan verkar ha gripits på grund av kritiska artiklar han länkat till, men inte skrivit själv. Det här utgående från de knappa uppgifter som finns om gripandet hittills.

"No comments"

Svenska Yle frågade den kinesiska ambassaden i Finland om en kommentar kring varför Wang Zhan gripits i Kina.

Ambassaden svarar att de alldeles nyss hört om fallet och inte har någon ny information att ge i nuläget.

Inte heller finska Utrikesministeriet kan ge mer upplysningar om Wang Zhan.

– Vi följer med fallet, uppger UM.

Wang Zhan är kinesisk medborgare.

Hans finländska arbetsgivare, Meteorologiska institutet, uppger för nyhetsbyrån STT att de inte har någon information om Wang Zhan och att de inte kommenterar enskilda anställdas angelägenheter.

Fallet med den svenska bokförläggaren

Att Kina griper kinesiska medborgare som kritiserar Kina eller det kommunistiska partiet är en del av ett mångårigt mönster.

Fallet med den år 2015 gripne bokförläggaren, Gui Minhai, visar att också svenska medborgare kan råka ut för den kinesiska kontrollen utomlands.

Guo Minhai, som är född i Kina, men numera endast har svenskt pass, drev i några år ett bokförlag i Hongkong som gav ut regimkritiska böcker bland annat om det kinesiska kommunistpartiets ledare.

– Han kidnappades i Thailand år 2015. Han har fortfarande inte åtalats utan har hållits fängslad på okänd ort i Kina sedan dess, säger Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet i Sverige.

Till en början anklagades han för ett gammalt trafikbrott begånget i Kina, men senare ändrades anklagelserna till att han ska ha försökt sprida kinesiska statshemligheter.

Sedan Gui Minhais gripande har Sverige både i det offentliga och via EU krävt att den svenske medborgaren ska friges.

Kina har svarat att de inte kommer att frige Minhai och att kraven på att frige honom är att "blanda sig i Kinas interna angelägenheter" .

"Kina hotar Sverige"

Björn Jerdén på Utrikespolitiska institutet säger att den olösta frågan om Gui Minhais öde särskilt under de senaste två åren har kommit att präglat relationerna mellan Kina och Sverige överlag.

Förläggarna Gui Minhai (till vänster) och Lee Bo var kolleger och försvann båda 2015. Den här bilden togs i januari 2016 i samband med en protest i Hongkong.
Banderoll som kräver att två fängslade bokförläggare Gui Minhai och Lee Bo ska friges. Förläggarna Gui Minhai (till vänster) och Lee Bo var kolleger och försvann båda 2015. Den här bilden togs i januari 2016 i samband med en protest i Hongkong. Gui Minhai

Den kinesiska ambassaden antagit en ovanligt aktiv roll i den svenska mediala debatten om Kina. Ambassaden har gått så långt som att den anmärkt på innehållet i SVT:s satirprogram "Svenska nyheter".

Björn Jerdén, som författat en rapport om den kinesiska ambassadens roll i den svenska offentliga debatten om Kina, anser att ett mål med aktiviteten är att göra Sverige mindre kritiskt mot Kina.

Jerdén tror att effekten kan ha blivit den motsatta.

I november ökade temperaturen några grader i den diplomatiska konflikten mellan Kina och Sverige. Svenska författarföreningen PEN gav då sitt yttrandefrihetspris, Tucholskypriset, till Gui Minhai.

Amanda Lind, Sveriges kulturminister, presenterar ett yttrandefrihetspris som den Svenska PEN-föreningen ger åt den fängslade svenska bokförläggaren Gui Minhai, 15.11.2019.
Amanda Lind presenterar Svenska PEN:s yttrandefrihetspris som år 2019 ges till den fängslade bokförläggaren Gui Minhai. Amanda Lind, Sveriges kulturminister, presenterar ett yttrandefrihetspris som den Svenska PEN-föreningen ger åt den fängslade svenska bokförläggaren Gui Minhai, 15.11.2019. Kina,Amanda Lind,Gui Minhai,PEN,Tucholskypriset

När Sveriges kulturminister Amanda Lind deltog i prisceremonin var den kinesiska ambassadens reaktion långt ifrån positiv.

– Efter att kulturministern deltog i prisceremonin har tonläget skruvats upp ytterligare. Kina sade att varken kulturministern eller andra företrädare för svenskt kulturliv är välkomna i Kina.

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, har hotat Sverige med ekonomiska påföljder efter att Sveriges kulturminister deltog i en ceremoni där den i Kina fängslade bokförläggaren Gui MInhai fick ett yttrandefrihetspris.
Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, har sagt att Kina kommer införa ekonomiska påföljder mot Sverige efter att den svenska kulturministern deltog i en ceremoni där en Kina-kritisk bokförläggare fick ett yttrandefrihetspris. Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, har hotat Sverige med ekonomiska påföljder efter att Sveriges kulturminister deltog i en ceremoni där den i Kina fängslade bokförläggaren Gui MInhai fick ett yttrandefrihetspris. Kina,Kinas ambassad i Stockholm,Gui Congyou

– I början av december sa den kinesiska ambassadören Gui Congyou att Kina också planerar straffa Sverige vad gäller ekonomin och handelsutbytet, säger Björn Jerdén på Utrikespolitiska institutet i Sverige.

Läs också