Hoppa till huvudinnehåll

Brittiska parlamentet börjar behandla Johnsons brexitlagar – stora förändringar i lagpaketet sedan oktober

Londons borgmästare Boris Johnson gör Brexit-kampanj i Manchester den 15 april 2016.
Över tre år efter folkomröstningen om EU-medlemskapet där Johnson var en ledande talesperson för Leave-sidan, ska Johnson nu styra landet ur unionen. Londons borgmästare Boris Johnson gör Brexit-kampanj i Manchester den 15 april 2016. Bild: EPA / NIGEL RODDIS Boris Johnson,Storbritannien,Brexit,Europeiska kommissionen,Londons borgmästare,London,Manchester (Kentucky)

Johnsons brexitlagar väntas gå igenom utan större problem efter braksegern i parlamentsvalet. Då Johnson inte behöver kompromissa har lagpaketet ändrats så att inga fler uppskov i processen är möjliga och parlamentets möjlighet att påverka den minskar.

Brittiska parlamentet inleder på fredag behandlingen av det lagpaket som sätter premiärminister Boris Johnsons brexitavtal och det brittiska utträdet ur EU i verket.

Parlamentet ska rösta om lagpaketet i en så kallad andra läsning, vilket innebär att parlamentet röstar om paketet i stora drag.

Dagens omröstning är inte slutgiltig, utan öppnar för tre dagars debatt om lagstiftningens detaljer efter parlamentets jullov.

Då Boris Johnson och hans Tories nu har en stor majoritet bakom sig i parlamentet förväntas ändå debatten vara en formalitet.

Inga betydande hinder väntas uppstå för Johnsons planer att ha all lagstiftning klar till den 31 januari, då Storbritannien ska lämna unionen.

– Efter år av fördröjningar och agg levererar vi nu klarhet och säkerhet som ger de hårt arbetande företagen och människorna i det här landet en god grund de kan planera sin framtid på, sa Johnson.

Majoritet raderar kompromisser

Tories stora majoritet har också inneburit flera stora förändringar i brexitlagarna jämfört med det förslag som röstades ner av parlamentet i oktober.

Kritikerna menar att ändringarna istället för klarhet och säkerhet igen innebär ovisshet för Storbritannien.

En förändring slår fast i lag att Storbritannien inte kan skjuta upp tidsfristen för den så kallade övergångsperioden.

Boris Johnson i aulan i Nr. 10 Downingstreet, premiärministerns residens.
Valsegern har givit Boris Johnson friare händer med brexitlagstiftningen. Boris Johnson i aulan i Nr. 10 Downingstreet, premiärministerns residens. Bild: EPA-EFE/Stefan Rousseau / POOL Boris Johnson,Tories,Storbritannien

Övergångsperioden, som löper ut i slutet av 2020, ska användas för att förhandla fram det permanenta förhållandet mellan Storbritannien och EU och eventuella handelsavtal.

Det innebär att förhandlingarna bara får ta elva månader, trots att experter menar att ett handelsavtal är så gott som omöjligt inom den tidsramen.

Labours ledare Jeremy Corbyn anklagade Johnson för att återuppliva hotet om ett hårt brexit, som kan få svåra ekonomiska följder för landet och dess invånare.

– Boris Johnson har avsiktligt givit hotet om ett avtalslöst brexit i slutet av nästa år nytt liv. Det är något som kan decimera brittisk industri och förgöra människors arbetsplatser, sade Corbyn.

Regeringen menar ändå att det är möjligt att ro förhandlingarna i land trots den strama tidsfristen.

Mindre insyn, möjlighet att påverka

De nya brexitlagarna ger också regeringen friare händer då det gäller förhandlingarna under övergångsperioden och möjliga dispyter med EU efter den.

Enligt det nya förslaget behöver ansvariga ministrar bara rapportera till parlamentet om möjliga tvister gällande utträdesavtalet och förhandlingarna med EU en gång per år.

I praktiken innebär det att regeringen kan genomföra förhandlingarna under nästan hela övergångsperioden utan att avge en rapport till parlamentet.

Boris Johnson istuu kädet puuskassa parlamentissa.
Johnson och hans ministrar slipper i framtiden söka stöd för förhandlingslinjen med EU i parlamentet, eller ens informera de folkvalda om dispyter med unionen. Boris Johnson istuu kädet puuskassa parlamentissa. Bild: Jessica Taylor / UK Parliament / EPA Boris Johnson

De nya lagarna slopar också paragrafer om att Storbritannien skulle fortsätta följa EU:s direktiv om arbetstagarnas rättigheter.

Lagförslaget i oktober hade med EU:s arbetstagarskydd, då Johnson försökte vinna stöd bland Labour-ledamöter och skeptiker i de egna leden.

Oppositionen anklagar Johnson för att försöka rasera arbetstagarnas rättigheter, men regeringen har lovat att åtgärda arbetstagarskyddet i separata lagar.

Oppositionspartierna Labour, SNP och Liberaldemokraterna har sagt att de tänker rösta mot lagpaketet.

Läs också