Hoppa till huvudinnehåll

Brittiska parlamentet röstade för Boris Johnsons brexitavtal

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i parlamentet.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har orsak att le. Hans seger i parlamentsvalet förra veckan gav honom en bred majoritet för att genomföra brexit som han vill. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i parlamentet. Bild: EPA-EFE/JESSIC​A TAYLOR/UK PARLIAMENT / HANDOUT Boris Johnson,Storbritannien,Storbritanniens parlament

Storbritanniens parlament har godkänt premiärminister Boris Johnsons brexitavtal. Storbritannien väntas lämna EU den 31 januari.

Det brittiska parlamentet godkände på fredagen det lagpaket som sätter Johnsons brexitavtal i verket.

Rösterna föll 358-234 till Johnsons fördel.

- Det är nu dags att enas och tillsammans skriva ett nytt spännande kapitel i vårt lands historia och bygga ett nytt partnerskap med våra europeiska vänner, sa Johnson i parlamentet före omröstningen.

Sedan Boris Johnsons konservativa Tory-parti tog en skrällseger i det brittiska parlamentsvalet förra veckan har det varit väntat att premiärministerns brexitavtal skulle godkännas.

Både under valkampanjen och efter valet har Boris Johnson flera gånger upprepat samma slogan: att få brexit överstökat.

Tories har nu egen majoritet i parlamentet, med bred marginal, vilket betyder att Johnson har större möjligheter att genomföra utträdet ur EU som han vill.

Bråttom att förhandla med EU nästa år

Storbritannien ska enligt planerna lämna EU den 31 januari. Sedan följer en övergångsperiod till slutet av året, då EU och Storbritannien ska komma överens om hur ländernas framtida förhållande ska se ut.

Under övergångsperioden ska parterna bland annat förhandla fram ett handelsavtal.

Det nya brexitavtalet slår fast att Storbritannien inte kan förlänga övergångsperioden då den löper ut i slutet av nästa år.

Johnsons förbud mot att förlänga övergångsperioden ses som ett försök att sätta press på EU.

Om inget avtal står klart nästa år ökar risken för ett avtalslöst utträde, vilket kan resultera i ekonomiska problem både för EU och Storbritannien.

Det nya avtalet innebär också att regeringen inte har samma skyldighet som tidigare att informera parlamentet om hur förhandlingarna med EU går.

Dagens omröstning är inte slutgiltig, utan öppnar för tre dagars debatt om lagstiftningens detaljer efter parlamentets jullov. Med Johnsons starka majoritet ses det här ändå mest som en formalitet.

Läs också