Hoppa till huvudinnehåll

Den skottskadade örnen som hittades i Pöytyä repar sig - ska flyttas till en större bur för att lära sig flyga

en havsörn som flyger över vattnet
Arkivbild på en annan havsörn. en havsörn som flyger över vattnet Bild: Giedrius Stakauskas / Alamy/All Over Press havsörn

I tre veckor har den skottskadade havsörnen som hittades i Pöytyä haft sin högra vinge i bandage. Vingen har i lugn och ro fått läka och nu är det dags för örnen att lära sig flyga igen.

När örnen hittades var den trött, undernärd och hade hagel i sin vinge. Troligtvis bröt örnen vingen när den föll till marken.

Sedan dess har örnen opererats och vårdats på Åbo djurskyddshem.

En havsörn, en knölsvan och över 30 kanariefåglar

Yle Åboland besökte djurskyddshemmet för att höra hur det står till med havsörnen och djurskötare Kirsi Karppanen tar emot oss.

Förutom havsörnen träffade vi också på några husdjur, en ung knölsvan och över 30 kanariefåglar.

- Knölsvanen hade hittats fastfrusen i isen och den hade skadat sina vingar, men den verkar vara på bättringsvägen. Om några dagar får den nog släppas ut i naturen igen, säger Karppanen.

Kanariefåglarna söker alla nya hem, säger Karppanen, som får lyssna på fågelsång hela tiden hon arbetar.

För liten bur i Åbo - nu ska örnen till Helsingfors

På skyddshemmets bakgård finns en bur som skulle kunna platsa för en större hund. Där bor havsörnen och en liten stund fick reportern också hälsa på den.

- Det viktigaste gällande alla vilda djur är att de får vara lugna och trygga. Det ska vara så liten mänsklig kontakt som möjligt, eftersom det gör dem stressande, säger Karppanen.

Örnen har haft god aptit i djurskyddshemmet och ätit fisk och kött, vilket är ett gott tecken.

- Det enda den nu behöver är egentligen mat och vatten, säger Karppanen.

En ekorrunge.
På djurskyddshemmet sker allt på djurens villkor, säger Karppanen: "Man försöker stressa dem så lite som möjligt, och låter dem få läka i lugn och ro." Tidigare i år bodde också en ekorre på djurskyddshemmet. En ekorrunge. Bild: Yle/Dmitri Volgin ekorre,djurskydd,vilddjur,ekorrunge

Nu när bandaget är borta är det också dags för örnen att lära sig flyga igen. Men eftersom buren är så liten är det inte möjligt för örnen att lära sig det i Åbo, och därför ska den förflyttas till djurskyddshemmet i Helsingfors.

- Först där får vi veta om det är möjligt för örnen att släppas ut i det fria igen, säger Karppanen.

Upphittade djur är välkomna till djurskyddshemmet

Vem som helst får komma med ett skadat eller upphittat djur till djurskyddshemmet.

Karppanen säger att det många gånger inte ens behöver vara något farligt som hänt. Då kan den som hittat djuret gärna föra det tillbaka till samma plats som den hittat djuret.

- Många människor tycker om att hjälpa till på det här viset.

Se video på Yle Åbolands Facebook när vi besökte djurskyddshemmet i Åbo och hälsade på havsörnen, knölsvanen och de tiotals kanariefåglarna.