Hoppa till huvudinnehåll

Det stora julquizet – visste du det här om årets viktigaste högtid?

En liten flicka i julgubbens famn på julen. I bakgrunden en julgran.
De kristna firar julen till minne av Jesu födelse, men julen har också inslag av många gamla, hedniska traditioner. En liten flicka i julgubbens famn på julen. I bakgrunden en julgran. Bild: Helsingfors stadsmuseum/Juha Jernvall (CC BY 4.0) julgubben

För många är julen årets viktigaste högtid och den har väldigt långa anor. De kristna firar julen till minne av Jesu födelse, men julen har också inslag av många gamla, hedniska traditioner. Hur mycket vet du om julen? Testa din kunskap med det här quizet!

Källor:Jan-Öjvind Swahn: Svenska traditioner (2014), Den svenska julboken (1993)
Statistikcentralen: Joulu tilastojen valossa 2019
SVT: En julhälsning från månen