Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrar oroliga för barnens hälsa i Korsholm – finska skolan i Toby brottas med stora inomhusluftproblem

Tuovilan koulu i Korsholm
Tuovilan koulu i Toby i Korsholm. Tuovilan koulu i Korsholm Bild: Yle/Antti Haavisto skolbyggnader

Tuovilan koulu i Toby, Korsholm lider av stora problem med inomhusluften. Skolan har brottats med problemen en längre tid och inte ens saneringar som utfördes för några år sedan har hjälpt. Föräldrar och personal börjar få nog av kommunens velande i frågan.

Skolan är byggd i mitten av 1980-talet, men genomgick en omfattande sanering 2012-2014 då skolan även fick en ny utbyggnad. I samband med renoveringen förnyades taket och ytterväggarna i den gamla delen samt dräneringen.

Problemen försvann dock inte och slutligen tvingades man att även riva upp golvet i den nya delen, vilket ledde till en omfattande renovering under våren.

Föräldrar på plats u Tuovilan koulus korridor.
Föräldrarna Mari Karppi, Saana Mantere och Isabella Olli. Föräldrar på plats u Tuovilan koulus korridor. Bild: Yle/Antti Haavisto Skola,föräldrar,isabella olli

Mari Karppi har två barn i skolan varav dottern som nu går på fjärde klass har visat symptom på grund av inomhusluften.

- Innan saneringen när barnen var här på nya sidan så hade tydligen kemikalier från limmet i golvet tagit sig till inomhusluften. Då hade hon huvudvärk och ångest. Dessutom hade hon synvillor. På gamla sidan har hon inte nu klagat över något annat än huvudvärk, säger Karppi.

Även Saana Manteres dotter, som började i förskolan i samma byggnad i höstas, har lidit av inomhusluften.

- Hon är dagligen väldigt trött och hon har hudsymptom och luftvägssymptom. Det är kanske de största symptomen.

Isabella Olli har i sin tur två barn i skolan, varav det yngsta har reagerat kraftigt på den dåliga inomhusluften. Olli är orolig över situationen i skolan.

- Hela situationen är bedrövlig. Det har redan tidigare varit renovering och sanering och det har lagts ner mycket pengar på det hela och ändå är det inte okej. Som föräldrar vet vi inte om allt är till hundra procent kollat och om det blir okej.

Tuovilan koulus matsal
Matsalen på den gamla sidan. Tuovilan koulus matsal Bild: Yle/Antti Haavisto matsal,Tuovilan koulu

Stora halter av mikrober

Eftersom problemen speciellt på gamla sidan har fortsatt gjordes en omfattande konditionsgranskning som pågick i åtta månader och blev färdig i mars.

Under granskningen togs 59 olika prover, av vilka 29 visade sig innehålla mikrober och i ytterligare sex prover konstaterades misstankar om mikrober.

På vissa ställen var mikrobhalterna över 500 gånger högre än det tillåtna.

Mantere, Olli och Karppi kritiserar den knappa informationen från kommunens sida.

- Det var egentligen via rykten som det först kom igång. Någon visste något och berättade vidare och sedan började också vi föräldrar ställa frågor. Först efter påtryckningar ordnade kommunen ett informationstillfälle, konstaterar Karppi.

- Vi har hört väldigt lite från kommunen. Det skulle ha varit bättre att ge information åt föräldrarna i ett tidigt skede och inte så sent, säger Olli.

Rektorn Terhi Mustonen är oroad över situationen och även hon ger en liten känga till kommunen.

- Det skulle ha varit bra om informationstillfället varit redan i början av hösten. Men så här är det och tydligen var inte resultaten från granskningen klara då ännu. Men nu väntar vi nog på att något ska börja hända, säger hon.

Skulle baracker kunna vara en lösning?

- Själv är jag emot baracker. Det kan ta nio till tio månader innan vi får dem. Jag tycker det är allt för länge, man borde få barackerna direkt.

Korridor i Tuovilan Koulu
Förskolans utrymmen, där problem med inomhusluften har varit störst. Korridor i Tuovilan Koulu Bild: Yle/Antti Haavisto Korridor,Tuovilan koulu

Åtgärder har utlovats

Kommunen har lovat att de ska skrida till åtgärder. Under jullovet kommer några mindre åtgärder att utföras och i januari 2020 kommer förskolans verksamhet flytta till daghemmet.

Saneringen av förskolan inleds från och med februari.

Kommunen har utlovat en halv miljon euro för ändamålet.

- Jag tvivlar på om man kan få allt åtgärdat med de pengar som har utlovats, så att det skulle vara hälsosamt att fortsätta sin skolgång här, säger Mantere.

- Barnen först bort från förskolan och klassrummen och sedan ska renoveringen göras ordentligt, så att vi inte är i samma situation igen om ett par år, konstaterar i sin tur Karppi.