Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollsspelaren Benjamin Källman skulle gärna fortsätta i norska Viking - vill också kämpa om en plats i finska EM-laget

Benjamin Källman står i en trappa och tittar in i kameran.
Benjamin Källman trivdes bra i norska Viking. Benjamin Källman står i en trappa och tittar in i kameran. Bild: Christoffer Westerlund / Yle fotboll,fotbollsspelare,Benjamin Källman

Anfallsspelaren Benjamin Källman har trivts bra under hösten i Stavangerlaget Viking i högsta fotbollsserien i Norge. Han har fått mycket speltid i laget och skulle gärna fortsätta spela där.

Källman har kontrakt över två säsonger med Åboklubben FC Inter. Han var utlånad till norska Viking.

Han tror inte det blir aktuellt med spel i finska ligan, men å andra sidan har han för tillfället inget klart med någon utländsk klubb.

- Jag fortsätter nog helst att spela utomlands. För tillfället har jag ingenting att säga om min nästa klubbadress.

Fotboll och Viking är stort i Stavanger― Benjamin Källman

Han konstaterar ändå att han gärna skulle fortsätta spela för den norska klubben Viking.

- Fotboll och Viking är stort i Stavanger. Speciellt efter cupsegern snackas det mycket fotboll och Viking i staden.

- Det är väldigt kul att fotbollen är så stor som den är i Stavanger, säger Källman och tillägger att han tycker att Stavanger är en trevlig stad av lämplig storlek.

- Speciellt centrum av staden är väldigt trevligt, säger han.

Fin stämning i cupfinalen

Han trivdes bra i klubben Viking och högsta serien i Norge.

- Jag kom bra in i laget och i norska elitserien. Det känns att det är en plats där jag kan utvecklas men också prestera.

Det att Viking vann cupmästerskapet har förstås gjort laget ännu populärare i hemstaden. I cupfinalen som spelades på norska nationalarenan Ullevål i Oslo slog Viking Haugesund med siffrorna 1-0.

- Det var fin stämning under finalen. Halva stadion fylldes av våra och halva av Haugesunds supportrar. Det kändes som ett stort evenemang och att vinna den matchen var ju helt fantastiskt, säger Källman.

Tre ligor i tre länder

Under det senaste dryga året har Källman spelat i högsta serierna i tre länder. Han har representerat skotska Dundee FC, danska Vendsyssel och senast norska Viking.

Under hösten spelade Källman elva matcher och gjorde tre mål i norska ligan.

Han funderar en stund innan han berättar vilka skillnader han ser mellan de här tre ligorna.

- I Skottland är spelet väldigt fysiskt och där finns stora klubbar som Celtic och Rangers. Danska och norska ligan är ganska lika, med den skillnaden att det spelas rätt mycket på konstgräs i Norge. Konstgräs förändrar matchbilden lite med tanke på hur bollen rör sig, säger han.

Benjamin Källman i Dundee FC 2018.
Benjamin Källman spelade hösten 2018 i skotska Dundee FC. Benjamin Källman i Dundee FC 2018. Bild: imago/Action Plus/All Over Press Benjamin Källman

Källman, 21 år, har under sin karriär representerat moderklubben Ekenäs IF, Esboklubben FC Honka och Åbolaget FC Inter. I finska ligan har Källman spelat 73 matcher och gjort 19 mål.

Tuff grupp i EM-slutspelet

I höstas blev det klart att det finska herrlandslaget i fotboll spelar EM-slutspel 2020. Källman sticker inte under stol med att han gärna skulle vara en spelare i det laget.

- Varje finländsk fotbollsspelare skulle vilja vara med, skrattar han men blir strax allvarlig då han pratar om sina chanser att få vara med.

- Svårt att säga vilka mina chanser är. Jag är en utmanare som spelade med i en kvalmatch och det gäller för mig att kämpa om att få komma med igen, spekulerar han.

Benjamin Källman med bollen.
Benjamin Källman spelade i A-landslaget i EM-kvalmatchen mot Liechtenstein i somras. Benjamin Källman med bollen. Bild: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll,Benjamin Källman

Han säger att formen och speltiden under våren kommer att avgöra vilka hans chanser är.

- Det gäller helt enkelt att prestera, säger Källman.

I EM-slutspelet lottades Finland i en öppningsgrupp tillsammans med Ryssland, Danmark och Belgien. Källman är ganska diplomatisk då han funderar över Finlands chanser i gruppen.

- Det är såklart en hård grupp men det finns inga lätta grupper i EM. Spelar Finland bra matcher på sin egen nivå kan ju vad som helst hända.