Hoppa till huvudinnehåll

Grundlagsutskottet behandlar Haavistos förfarande i frågan om al-Hol – de medlemmar som krävde utredning jävar sig inte

Ulkoministeri Pekka Haavisto ulkoasiainvaliokunnan kuultavana eduskunnassa Helsingissä 3. joulukuuta 2019. Valiokunnan ohjelmassa oli ajankohtaiskatsaus Syyrian tilanteeseen ja ulkoministeri oli kuultavana valiokunnassa.
Pekka Haavistos ministeransvar utreds i grundlagsutskottet på fredagen. Ulkoministeri Pekka Haavisto ulkoasiainvaliokunnan kuultavana eduskunnassa Helsingissä 3. joulukuuta 2019. Valiokunnan ohjelmassa oli ajankohtaiskatsaus Syyrian tilanteeseen ja ulkoministeri oli kuultavana valiokunnassa. Bild: Seppo Samuli / Lehtikuva Pekka Haavisto

Grundlagsutskottet ska i dag utreda om utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) har handlat lagligt i frågan om barnen och kvinnorna på lägret al-Hol i Syrien. Jävsfrågor har också varit aktuella för medlemmar i grundlagsutskottet som sitter i oppositionen.

Det var tio riksdagsledamöter från oppositionspartier som krävde att Haavistos befarande i frågan skulle utredas i grundlagsutskottet. Flera av de här tio sitter i grundlagsutskottet.

Enligt grundlagsutskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP) kommer frågan om jäv att behandlas under mötet.

SDP:s riksdagsledamot Maria Guzenina säger att utskottet måste överväga ifall åklagaren också kan agera domare i frågan.

– Medlemmar i grundlagsutskottet har varit med och satt i gång den här processen. Vi måste överväga hur det här ser ut utåt, säger Guzenina.

Men då mötet körde i gång blev det klart att ingen jävar sig från behandlingen i grundlagsutskottet, meddelade utskottsordförande Johanna Ojala-Niemelä.

Enligt henne finns det en klar rättsnorm i frågan. I praktiken har man ansett att en riksdagsledamot kan delta i grundlagsutskottets behandling av ministeransvar, trots att hen har varit med om att kräva att ministeransvaret ska utredas.

I grundlagsutskottet har riksdagsledamöterna Wille Rydman (Saml), Heikki Vestman (Saml) och utskottets vicemedlem Sari Taunus (KD) varit med om att kräva att Haavistos ministeransvar utreds i grundlagsutskottet.

Källa: STT