Hoppa till huvudinnehåll

Julen i Svenskfinland blir mest grå och regnig, Österbotten har chans till snö på julafton – jackpot för dem som valt att fira i norr

En person med rött paraply går på ågatan i Borgå.
En typisk julvy från centrum av Borgå. Kom ihåg paraplyet! En person med rött paraply går på ågatan i Borgå. Bild: Yle / Fredrika Lindholm jul,regn,paraplyer,väderprognos,gamla stan i borgå

Många av oss firar jul i typiskt finländskt vinterväder med plusgrader och regnskurar. Finast är det i norr: bland annat Sodankylä har fått 80 centimeter snö.

En av julens mest brännande frågor – förutom den när julgubben kommer – är väderrelaterad: blir det en vit jul, eller regnar den bort helt och hållet?

Meteorolog Cecilia Wolff vid Meteorologiska institutet har tråkiga nyheter på den fronten:

- I år kommer det tyvärr att vara en snöfri julafton på många håll i Svenskfinland. Åtminstone Södra Finland och västkusten blir utan snötäcke. Däremot kan östra Finland få snöfall och snöblandat regn redan i kväll, vilket också innebär dåligt väglag.

- Överlag förutspår prognosen för Svenskfinland duggregn, mulet och dimmigt och att temperaturen ligger på några plusgrader, konstaterar Wolff.

Men österbottningarna behöver inte helt tappa hoppet: på juldagen och annandag jul kan det snöa upp till 10 till 15 centimeter längs västkusten. Dock lovar meteorologen ingenting.

- Om så faktiskt sker är oklart, det är en tid tills dess och prognosen hinner ännu ändras.

I helgen blir det plusgrader, vilket innebär regn på många håll.

Enligt Wolff verkar temperaturen ligga kring noll under julafton, men mot annandag jul och mellandagarna ser det ut att bli kallare.

- Om det snöar i Österbotten, innebär kallare temperaturer att snön sannolikt är där för att stanna.

Rekordsnöigt i Lappland

Resten av landet – östra och norra Finland samt Lappland – har fått ovanligt mycket snö, och mer är att vänta. En jackpot alltså för dem som valt att fira julen i skidspåret och i slalombacken.

- Det finns chans till rekordsnöig jul i Lappland, med 50 till 80 centimeter snö. Det är 20 till 30 centimeter mer än vanligt.

Många minns vinterstormarna från tidigare år, så som ovädret kring nyår i fjol och häftiga Tapani-stormen år 2011. Enligt Wolff är ingen stormig julhelg att vänta i år.

- Nu ser det inte ut att bli stormigt. Vindarna ser ut att bli svaga eller måttliga.

Historiskt sett är det vanligare med vit än svart jul i södra Finland och längs västkusten.

- Av tio jular är sex till åtta vita i genomsnitt. På Åland är ungefär varannan jul vit, i Helsingfors ungefär var tredje jul.

Hur mycket klimatförändringen redan syns i vårt julväder är svårt att säga.

Enligt Wulff innebär utvecklingen att temperaturen stiger, vilket leder till mindre snöfall. Men att det uttryckligen blir snöfritt kring jul beror mer på variationerna.

- Också i framtiden kommer vi att få riktigt snöiga och kalla jular. De förekommer bara mer sällan än tidigare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes