Hoppa till huvudinnehåll

Jultrafiken inleds i besvärligt väder – men inga mardrömsköer att vänta

Bilar med lyktorna påslagna kör på en landsväg i snöväder.
På grund av snö och slask är väglaget dåligt i delar av landet. Bilar med lyktorna påslagna kör på en landsväg i snöväder. Bild: Esko Jämsä vägtrafik,bilar,trafik,snö,vinter,väglag,väderlek,dåligt väglag

Vädret verkar inte underlätta julresandet för trafikanterna i år. I stället bjuds det på regn, snö och dåligt väglag.

På fredagen inleder de flesta skolor sina jullov, vilket betyder att helgtrafiken förväntas komma i gång under eftermiddagen.

Men det gäller att köra försiktigt. På många håll kommer det nämligen att regna eller snöa. Det här leder till dåligt väglag åtminstone i landets mellersta delar, enligt Meteorologiska institutet.

Du kan följa med trafikläget och se eventuella störningar på Traffic Management Finlands karta.

Ingen större rusning

Polisen förväntar sig inte inte att jultrafiken leder till särskilt mycket köbildning på huvudlederna. Det här eftersom helgtrafiken i år fördelar sig över flera dagar.

Köer kan ändå uppstå i närheten av tätorter. Polisen ber därför bilister att både tidtabellsmässigt och mentalt förbereda sig på att kanske inte få köra helt i egen takt.

Myndigheterna påminner också om att ta väderförhållandena i beaktande och hålla lämpligt säkerhetsavstånd.

Kom också ihåg att packa dina saker så att de inte skymmer förarens sikt, och inte heller kan slungas på någon av passagerarna vid en eventuell kollision eller en hastig inbromsning.

Läs också