Hoppa till huvudinnehåll

Lojo köper stora markområden av Michael Hornborg - staden förbereder sig för nya snabba tågförbindelsen

En karta över en del av Lojo där två områden är markerade.
Områdena ligger norr om avtaget till Lojo motorväg. En karta över en del av Lojo där två områden är markerade. Bild: Lojo stad Lojo,markaffär

Lojo stad köper drygt 80 hektar mark för 770 000 euro av Michael Hornborg. Det föreslår nämnden för attraktionskraft.

I och med affären vill Lojo stad förbereda sig för den nya snabba tågförbindelsen mellan Åbo och Helsingfors. Staden har för avsikt att planlägga området för mångsidigt stadsboende.

Det är frågan om två olika markområden norr om motorvägen i Vaanila och Lempola. Det ena markområdet är drygt 70 hektar stort och det andra nästan tolv hektar.

Lojo har reserverat 1,2 miljoner euro för markköp i budgeten för år 2020. Enligt avtalet har säljaren jakträtt och rätt att använda ridstigarna på området så länge det är möjligt.

Nej till mindre markköp

I slutet av oktober beslutade nämnden för attraktionskraft efter omröstning att inte köpa 30 hektar mark i samma område för 590 000 euro.

Då ansågs priset vara för högt och affären för riskabel med tanke på att det är osäkert om och när den nya snabba tågförbindelsen mellan Helsingfors och Åbo via Lojo blir av.

Nu föreslår alltså nämnden enhälligt att stadsstyrelsen godkänner ett större markköp till ett fördelaktigare pris.

Säljaren Michael Hornborg är lantbrukare på Laxpojo gård i Lojo. Han har tidigare varit bland annat ordförande för lantbrukarcentralen MTK och verksamhetsledare för Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland