Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Den judiska församlingen får statligt extrastöd, strejkerna i Frankrike fortsätter, jultrafiken inleds

Trafik i snöfall
På fredag eftermiddag väntas jultrafiken börja i dåligt väder. Trafik i snöfall Bild: Mostphotos: Lasse Algemo vinter,väglag,trafik,snöfall,vintertrafik,rusningstrafik,bilar i snöfall

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Den judiska församlingen i Helsingfors får extra pengar för att trygga säkerheten. Riksdagen lägger nu till ett extra anslag och hoppas på fast finansiering i statsbudgeten. Det här är en reaktion på antisemitismen som tycks få fotfäste i Finland.

Jultrafiken förväntas komma i gång under eftermiddagen. Det gäller att köra försiktigt för regn och snö gör väglaget dåligt på många håll. Polisen tror ändå inte att det blir någon värre rusning på huvudlederna.

Industrifacket och teknologiindustrin väntas ge ett svar på riksförlikningsmannens medlingsbud i dag. Svaret skulle egentligen ges redan i går på eftermiddagen, men förhandlarna beviljades tilläggstid.

I dag ordnar Svenska Akademien sin högtidssammankomst. Den här gången sker det med ett finlandssvenskt inslag, när den finlandssvenska författaren Tua Forsström blir Akademimedlem. Hon efterträder Katarina Frostensson på stol nummer aderton.

Utrikes

I hundratals år har Påsköns mytomspunna stenstatyer vakat över ön. Men hur länge till de kommer att göra det är det ingen som vet. Påsköns hela kulturarv hotas av klimatförändringen, som redan nu har drabbat ön.

I USA är det fortfarande oklart när riksrätten mot president Donald Trump börjar. Republikanernas Mitch McConnell och demokraternas Chuck Schumer uppges ha diskuterat riksrättsprocessens regler –men inte nått någon lösning. Enligt McConell råder det fortfarande stor oenighet om bland annat vem som ska vittna i senaten.

I Frankrike fortsätter strejkerna i protest mot president Emmanuel Macrons pensionsreform över jullovet, meddelar transportfacken efter misslyckade förhandlingar med regeringen. De massiva störningarna i kollektivtrafiken som har pågått de senaste två veckorna fortsätter alltså över julhelgen.

Väder

Det är mulet och särskilt i landets mellersta del är snö eller regn att vänta. I söder tidvis regn eller duggregn. Mot kvällen avtar regnet i söder och i väster.

I mellersta och södra Finland ligger temperaturen mellan -3 och +5 grader. I Lappland -10 till -20 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes