Hoppa till huvudinnehåll

Facket anklagar Instru Optiikka för att förödmjuka sin personal - vd:n ber om ursäkt

Ögonläkarbristen skapar kö för glasögon
Det jäser i glasögonbranschen Ögonläkarbristen skapar kö för glasögon Bild: Yle/Monica Slotte glasögon,ögonläkare

Det optiska detalhandelsföretaget Instru Optiikka anklagas för att behandla sin personal på ett förödmjukande och osakligt sätt. Det är fackförbundet Erto som säger att kedjans personalevenemang - eller roadshower - har varit under all kritik och eventuellt också olagliga.

På ett utbildningsevenemang på Savoyteatern i Helsingfors, där 400 personer deltog, delades personalen in i olika färger - gröna, gula och röda.

Indelningen var inte slumpmässig utan bestämd på förhand. De som hörde till den röda gruppen fick höra att ledningen inte var särskilt nöjd med deras arbete.

"Sök ett annat jobb"

Vd:n Pasi Anttila medger för Taloussanomat att han i sitt anförande uppmanat medlemmarna i den röda gruppen att söka jobb på "någon av konkurrenterna" om personen i fråga inte ändrar sitt beteende.

Pasi Anttila, instru optiikka
Pasi Anttila ber om ursäkt av sin personal Pasi Anttila, instru optiikka Bild: Instru Optiikka Pasi Anttila,Instru-optiikka

En optiker i den röda gruppen har enligt Erto sagts upp, sannolikt på olagliga grunder.

Stämningen på Savoyteatern ska ha varit konfunderad - inte bara i den röda gruppen - utan också bland dem vars arbetsinsatser uppskattades. Enligt Ilta-sanomat ska många ha frågat vad det egentligen är som pågår, en del talar om offentligt förödmjukande.

Utbildningsevenemangen hade rubriken "Framtiden och min roll i den".

Anttila ber om ursäkt

I ett pressmeddelande på lördagen bad Pasi Anttila om ursäkt av hela sin personal. Han säger att fel hade gjorts i arrangemangen.

Jag förstår att jag kan ha orsakat dålig stämning med mitt ordval

- Avsikten var att möta hela teamet på en individuell nivå. Jag förstår att jag kan ha orsakat dålig stämning med mitt ordval. Indelningen i grupper var misslyckad, medger han.

Fackförbundet Erto säger att man avtalat om ett möte å det snaraste med Instru Optiikkas ledning för att reda ut det hela. Också servicefacket PAM protesterar mot Instrus agerande.

Instru Optiikka står bakom kedjorna Instrumentarium, Keops och Nissen.