Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Sällsynt blygsamma blåvita förutsättningar i både sprint och skidskytte – lyckas någon knipa en topp 10-placering?

Lyckas Kaisa Mäkäräinen äntligen få till en bra tävling? Får Tero Seppälä sällskap av Tuomas Harjula på världscuppoäng? Klarar samtliga blåvita herrar av att ta poäng i sprinten i Planica? Svaren får vi under lördagens tävlingar.

Kl. 14.25 Skidåkning, damer och herrar sprint

Kommentator: Mikael Oivo

Damer

Finland: Katri Lylynperä, Anita Korva, Tiia Olkkonen, Anni Alakoski, samtliga utslagna i kvalet

Hur många svenskor tar sig till final och upp på prispallen? Det svenska laget fick ett nytt stjärnskott i Linn Svahn som överraskade sig själv och alla andra genom att vinna i Davos för en vecka sedan.

Det från tidigare starka sprintlaget med bland annat Jonna Sundling, Maja Dahlqvist och den tvåfaldiga vinnaren i Planica, Stina Nilsson, kunde i teorin drömma om en fyrdubbel seger.

Framför allt Norges Maiken Caspersen Falla och amerikanskorna med Sophie Caldwell i spetsen försöker sätta käppar i hjulen på svenskorna.

Största delen av det finländska damlandslaget har styrt fokus på Tour de Ski. Dessvärre lyckades ingen damåkare ta sig vidare från kvalet.

Herrar

Finland: Joni Mäki (Lauri Vuorinen, Ristomatti Hakola, Verneri Suhonen utslagna i kvalet)

Största delen av sprintkanonerna är med i Planica – förutom den allra största. Johannes Høsflot Klæbo förbereder sig för Tour de Ski, liksom landsmannen Emil Iversen som ligger fyra i sprintcupen.

Kanske lite överraskande förbereder sig Alexander Bolsjunov och Sergej Ustiugov för touren genom att tävla i Planica. Möjligtvis kan de ryska åkarna tillsammans med fransmännen Lucas Chanavat och Richard Jouve samt italienaren Federico Pellegrino förhindra en norsk herrseger i dagens sprint.

Norrmännen går förstås inte av för hackor. Av dem som är med i dag slutade Håvard Solås Taugbøl trea och Sindre Bjørnestad Skar fyra förra helgen i Davos.

I säsongens två sprinttävlingar i världscupen har de finländska herrarna klarat av att ta en semifinalplats: Joni Mäki i den klassiska sprinten i Ruka. Samtliga i den finländska kvartetten har goda möjligheter att avancera från kvalet, men en plats bland de tolv bästa kräver något litet extra.

Mäki var ändå den enda herråkaren som tog sig vidare från prologen, där han var sjätte snabbast.

Kl. 15.55 Skidskytte damer jaktstart

Kommentator: Magnus Eklöv

Finland: Mari Eder, Kaisa Mäkäräinen

Det blev inga topplaceringar för varken Eder eller Mäkäräinen i sprinten. Mari Eder gjorde ett bättre lopp än Mäkäräinen och går ut som 25:e i jakstarten 1.29 efter sprintsegraren Tiril Eckhoff från Norge.

Mäkäräinen som hade en dålig dag på vallen med fyra bommar startar som 56:e 2.11 efter sprintsegraren Eckhoff. Frågan är om Mäkäräinen ens kommer att starta i jakstarten. Att ens nå en poängplats sitter åt.

Justine Braisaz känns som en het segerkandidat i jakstarten. Braisaz är säkrare på vallen än Eckhoff, men Eckhoff är snabbare i spåret. Klarar Eckhoff av att hålla bommarna färre än två har hon chansen. Annars kan det bli franskt jubel i mål.

Läs också