Hoppa till huvudinnehåll

Tiotals döda och tusentals på flykt efter bombningar i Idlib – samtidigt stoppar Ryssland och Kina förlängd humanitär hjälp över gränsen till Syrien

Tre syriska kvinnor och två barn i en bil.
Enligt FN råder det brist på vinterkläder, hälsovårdstjänster och mat bland de flyende människorna i Idlib. Tre syriska kvinnor och två barn i en bil. Bild: AFP / Lehtikuva Syrien

Ryssland och Kina har använt sin vetorätt för att stoppa en resolution i FN:s säkerhetsråd, som skulle ha förlängt leveransen av humanitär hjälp till Syrien med ett år. Ryssland menar att systemet är föråldrat, medan FN anser hjälpen vara kritisk för befolkningen. Samtidigt har intensifierade bombningar satt 18 000 på flykt i Idlib.

Just nu sker leveranserna till Syrien via FN:s kontrollpunkter utan formellt tillstånd av den syriska regeringen. Arrangemanget avslutas i början av januari.

Tre av länderna i säkerhetsrådet – Tyskland, Belgien och Kuwait –lade fram ett förslag att fortsätta med hjälpleveranserna i ett år, och fick 13 medlemsländer bakom sig.

Ryssland anser emellertid att systemet är föråldrat, eftersom den syriska regeringen återtagit kontrollen över stora delar av landet.

FN:s avdelning för humanitärt bistånd menar i sin tur att förlängda hjälpleveranser vore extremt viktiga för den syriska befolkningen, eftersom situationen i landet förvärrats under det gångna året och vintern är på väg till Syrien.

Fyra miljoner syrier får hjälp av biståndsleveranserna som kommer över gränsen.

Ryssland är nära allierad med Syrien och president Bashar al-Assads viktigaste uppbackare.

Sedan det syriska inbördeskriget inleddes år 2011 har Ryssland använt sin vetorätt 14 gånger i säkerhetsrådet i förslag gällande Syrien.

FN-ambassadörer har anklagat Ryssland för att använda sin vetorätt ansvarslöst, särskilt i den aktuella frågan kring biståndsleveranserna, eftersom alternativa lösningar saknas.

18 000 flyr mot den turkiska gränsen

Samtidigt flyr tiotusentals civila den syriska regeringens bombningar i den nordvästliga provinsen Idlib, som tillhör de sista jihadistkontrollerade områdena i Syrien.

Enligt FN-observatörer har 18 000 personer flytt mot den turkiska gränsen inom ett dygn.

Syriens regering och dess allierade har trappat upp bombningarna sedan i går, fredag, uppger nyhetskanalen Al Jazeera. Den syriska regeringen ska ha återtagit kontrollen av nio byar i trakten kring Idlib, rapporterar Syrian Observatory for Human Rights.

FN vädjar till parterna för att lugna ner läget, efter att våldet eskalerat under den gångna veckan.

Enligt FN sitter många civila fast i området på grund av luftattacker. Människorna saknar vinterkläder och hälsovårdstjänster, och många har inte ätit på flera dagar.


Upp till tre miljoner människor uppskattas befinna sig i det rebellkontrollerade området.

Syriska bränslebristen förvärras efter mystiska drönarattacker

Bränslekrisen i regeringskontrollerade områden har ytterligare förvärrats efter tre koordinerade drönarattacker mot oljeanläggningar i provinsen Homs, söder om Idlib.

Ingen har ännu utpekats som skyldig till attackerna mot naturgasfält och oljeraffinaderiet i provinsen Homs, det ena av endast två sådana anläggningar i landet.

Syrien har lidit av akut bränslebrist sedan början av året, på grund av sanktioner och förlusten av de största oljefälten till kurdkontrollerade styrkor.

Liknande sabotageattacker har tidigare utförts av rebeller som angriper regeringskontrollerade områden omkring provinshuvudstaden Homs.

Källor: AFP, Al Jazeera