Hoppa till huvudinnehåll

I dag har vi årets kortaste dag – i morgon börjar ljuset återvända

Vasa den 22 december 2019. Solen skiner och det finns ingen snö på marken.
Så här såg det ut i Vasa häromdagen. Vasa den 22 december 2019. Solen skiner och det finns ingen snö på marken. Bild: Christian Nylund Vasa,vintersolståndet,Suspension

Klockan 06.19 natten till söndagen inföll vintersolståndet då solen stod som lägst på himlen sett från norra halvklotet. I dag infaller alltså årets kortaste dag, i morgon är dagen redan några sekunder längre.

Att solen står som lägst på himlen kan också beskrivas så här: jordens norra axel lutar som mest bort från solen, eller solen antar sin minsta deklination.

Nästa år infaller vintersolståndet i Finland klockan 10.02 och året därpå den 21 december klockan 15.59.

Under perioden strax efter vintersolståndet ökar dagarnas längd bara lite men omkring vårdagjämningen i mars får vi många minuter mer dagsljus per dag.

Vid midsommar vänder det igen

Det blir ljusare ända fram till sommarsolståndet som infaller den 20 juni.

I Helsingfors steg solen klockan 9.22 i dag och försvinner igen bakom horisonten 15.15.

Ju längre norrut vi kommer är dagen allt kortare – Rovaniemi har dagsljus i 2 timmar och 26 minuter, och i Utsjoki, som ligger norr om polcirkeln och där polarnatt råder, visar sig solen inte alls.

Polarnatten varar i 51 dagar på Finlands nordligaste punkt.

Riter vanliga genom alla tider

Vintersolståndet har firats med olika riter i alla tider. I Norden hade vi i förkristna tider riter som tros ha haft med vintersolståndet att göra och som senare kom att bli den kristna julen.

I det romerska riket hade veckan kring vintersolståndet stor betydelse. Man tillbad Saturnus och andra jordbruksgudomar i hopp om god skörd.

Saturnaliafirandet antog småningom så överdådiga former, att kejsarna gjorde försök att förkorta det hela.

Vintersolståndet uppmärksammas också i dag. I Stonehenge i sydvästra England samlas hundratals människor just denna dag.

Ingen solchans i dag

Trots att vi kunde ha en chans att faktiskt se solen under någon futtig timme idag, är inte vädergudarna på vår sida. Enligt Meteorologiska institutet utlovas mulet väder i hela landet.

Det kommer det nederbörd i alla former. I söder kommer regn och duggregn och längre norrut snö.

Det varnas för dåligt väglag på många håll på grund av isbildande duggregn, snöfall eller snöblandat regn.

Artikeln korrigerades kl. 13.30 med tidpunkten då vintersolståndet inträffar samt med bilder från engelska Stonehenge som besöks av hundratals människor just denna dag.