Hoppa till huvudinnehåll

Ljuset återvänder sakta men säkert - det dystra vädret och mörkret påverkar också vår psykiska hälsa

Alla mår inte bra av det ökade solljuset.
Solens strålar ger oss hopp och vi uppnår ett välbefinnande. Alla mår inte bra av det ökade solljuset. Bild: Pixabay sol,vårdepression

I år har det varit en otroligt tung vinter, dagarna har varit gråa och regniga. Det dystra vädret och mörkret påverkar också vår psykiska hälsa.

- Det har varit en tung höst för många.

Psykiater Kristian Wahlbeck berättar att dagsljuset styr många biologiska funktioner i vår hjärna. Då vi omges av ett mörker påverkar det vårt humör, vi blir trötta och orkar inte göra så mycket.

- Eftersom det inte kommit någon snö blir ljusmängden ännu mindre.

Wahlbeck tycker att det vi nu ser är hur klimatförändringen påverkar vårt psykiska välbefinnande. Ljuset har en stor betydelse för oss. Ljus på morgonen stöder vår biologiska klocka och minskar stress. Det kan också minska depressiva känslor.

- Klarljuslampor har till och med konstaterats lindra depression.

Men nu kommer det att vända. Redan på måndag får vi ett par extra sekunder dagsljus och sedan blir det bara ljusare och ljusare ända fram till sommarsolståndet den 20 juni.

På Helsingfors gator gryr ett hopp om att vi snart går mot ljusare tider. Vi träffar Juha som vandrar runt på Tölö torg i regnet på jakt efter en julgran.

- Jag har väntat länge på den här dagen, man vet att det snart blir ljusare.

- Nu börjar man vänta att dagarna blir längre igen, säger Tia Wegelius när hon skyndar fram medan regnet piskar henne i ansiktet. Vetskapen om att dagen sakta men säkert blir längre gör att man orkar ta sig i kragen och gå ut och röra på sig, säger Wegelius.

- Det känns som det finns hopp.

Läs också