Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges Radio: Svenska föräldralösa barn i lägret al-Hol är spårlöst försvunna

En kvinna i niqab med ett barn i famnen promenerar med vita tält i bakgrunden.
Var finns de svenska barnen? En kvinna i niqab med ett barn i famnen promenerar med vita tält i bakgrunden. Bild: AFP / Lehtikuva lägret al-Hol,al-Hol,Islamiska staten (IS)

Sveriges försök att hämta hem upp till fem föräldralösa barn från det syriska flyktinglägret al-Hol verkar ha misslyckats. Det uppger Sveriges Radio.

Enligt utrikesminister Ann Linde skulle ett antal föraldralösa barn med kopplingar till Sverige hämtas för ett par veckor sedan.

- Alla tillstånd fanns, alla rättsliga grunder var avklarade, tillstånd från myndigheter fanns, säkerheten och mottagandet i Sverige var planerat – men när själva överlämnandet skulle ske hade släktingarna flyttat barnen och vi vet inte nu var de håller barnen gömda, säger Linde.

Sveriges utrikesminister Ann Linde.
Ann Linde är Sveriges utrikesminister Sveriges utrikesminister Ann Linde. Bild: Foto: Fredrik Wennerlund Copyright: Stella Pictures/All Over Press Ann Linde,utrikesminister,Sverige

Myndigheterna vet fortfarande inte var barnen befinner sig.

- Det bor närmare 70 000 personer i lägret. Alla mammor på lägret är i stort sett klädda i niqab, så om man medvetet vill hålla barnen gömda är det inte lätt att hitta dem, säger Linde.

Både Röda Korset och Rädda Barnen har krävt att Sverige agerar snabbare så att de svenska barnen i al-Hol ska fås hem.

Det ska finnas uppskattningsvis ett sextiotal barn med koppling till Sverige i lägret. Ett litet antal är föräldralösa medan de flesta är med sina mödrar, uppger Sveriges Radio.