Hoppa till huvudinnehåll

18 fångar dödade i fängelsevåld i Honduras - bara två dagar efter att 18 dog i ett annat fängelse

Soldater i utrustning fotade bakifrån. De står utanför en fängelsemur och väntar på att släppas in på området.
Militären tog kontroll över fängelset i hamnstaden Tela efter att 18 fångar dödades och 16 skadades där förra veckan Soldater i utrustning fotade bakifrån. De står utanför en fängelsemur och väntar på att släppas in på området. Honduras,fängelser,kravaller

18 fångar har dödats i brutala slagsmål i ett fängelse i Honduras, bara två dagar efter att 18 personer dödades i våldsamma sammandrabbningar i ett annat fängelse norr om huvudstaden Tegucigalpa.

- Fångarna använde knivar, macheten och skjutvapen då de drabbade samman sinsemellan, säger säkerhetsstyrkan Fusinas talesman om kravallerna i fängelset Porvenir.

Det verkar som om alla dödsoffer var fångar, enligt en namnlista som gavs ut natten till måndag.

För bara två dagar sedan dödades likaså 18 personer i våldsamheter i ett annat fängelse i hamnstaden Tela, där 16 personer dessutom skadades.

President Juan Orlando Hernandez har beordrat armén och polisen att ta full kontroll över landets samtliga 27 fängelser, som är överfulla med 21 000 fångar.

Han har tidigare skapat en ny halvmilitär polisstyrka och låtit bygga specialfängelser för gängmedlemmar.

En kvinna böjer sig uppgivet framåt med ansiktet i handen. En person kramar om henne från sidan för att trösta
Anhöriga sörjer dödade familjemedlemmar i hamnstaden Tela En kvinna böjer sig uppgivet framåt med ansiktet i handen. En person kramar om henne från sidan för att trösta Honduras,fängelser,kravaller

- Militären sätts in i 18 fängelser som anses särskilt farliga, säger generalen Tito Livio Moreno.

Den senaste vågen av fängelsevåld började den 14 december då fem fängslade medlemmar av det fruktade och ökända gänget Mara Salvatrucha (MS-13) dödades av en annan fånge.

Fängelsemorden inträffade bara några dagar efter att chefen för landets mest säkra fängelse sköts ihjäl.

Honduras lider av utbredd fattigdom, korruption samt narkotika- och gängbrottslighet och landet har en av de högsta mordfrekvenserna i världen med över 41 registrerade mord per 100 000 invånare.

Det har tvingat särskilt kvinnor och barn på flykt norrut mot USA. Många unga har ensamma flytt norrut eftersom de inte vill bli tvångsrekryterade i de fruktade gängen.

  • Firarsvängen 15 april 2021

    Hälsa, gratta och önska musik i Firarsvängen!

    Hälsa, gratta och önska musik i Firarsvängen! Skriv din hälsning i kommentarsfältet i slutet av artikeln, eller ring oss på 06 3 200 200.

  • Coronaviruset i Österbotten - 15.4

    I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

    Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Läs också