Hoppa till huvudinnehåll

Brittisk fotboll skakas av ny rasismskandal – Gary Neville har sett tillräckligt: "Kanske vi måste uppmuntra spelarna att lämna planen"

Antonio Rüdiger gestikulerar.
Antonio Rüdiger. Antonio Rüdiger gestikulerar. Bild: /All Over Press Antonio Rüdiger,Chelsea FC

Backen Antonio Rüdiger utsattes för rasistiska tillrop i matchen mellan Tottenham och Chelsea. Något som får Manchester United-legendaren Gary Neville att ryta till. "Premier League gömmer sig för problemet", tycker Neville som ångrar att han själv inte tog ställning mot problemet på ett starkare sätt då han var aktiv.

Gårdagens Londonderby mellan Tottenham och Chelsea fick avbrytas ett tag, efter att Chelseabacken Antonio Rüdiger underrättat domaren om att han fått höra apljud.

Detta efter att tysken varit involverad i situationen där Spurs Son Heung-min fick rött kort.

På Twitter skriver Rüdiger bland annat att han tycker det är viktigt att lyfta fram all rasism som inträffar, så att det inte blir bortglömt "inom några dagar".

– Det är bara en stor skam att rasism fortfarande existerar år 2019. När ska dessa dumheter ta slut? frågar sig Rüdiger på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

En som reagerat kraftigt på gårdagens händelser är Gary Neville. Den förre Manchester United-backen och Sky Sports nuvarande expert menar att ligan inte tar sitt ansvar.

– Vi har ett rasismproblem i Premier League, inleder Neville på Sky Sports webbplats.

– Ligan måste stå upp. Nu gömmer de sig bakom förbundet i den här frågan, enligt min åsikt. De skickar allt disciplinärt ansvar till förbundet.

Experten erkänner också att han själv kunde gjort mer då han var aktiv spelare.

– Jag lämnade inte planen, då Ashley Cole för 15 år sedan fick utstå rop. Människor kanske tänker att det är lätt för mig att ropa från mitt elfenbenstorn och befalla spelarna att lämna planen, men jag skäms verkligen över att jag inte gjorde det då. Nu skulle jag vara stolt över spelarna, om de skulle ta kommandot och göra så, menar Neville.

– Kanske vi måste uppmuntra spelarna att lämna planen och stoppa spelet alltid då det förekommer rasism. Det är den enda lösningen som jag tycker att finns för problemet.

Verthongen: "Det är en skam"

Bland annat Tottenham, den brittiska regeringen och den engelska spelarorganisationen PFA har fördömt rasismen i gårdagens Londonderby.

Inte heller Tottenhamspelaren Jan Verthongen kunde förstå hur rasismen fortfarande förekommer.

– Jag fattar inte hur människor fortfarande gör, och någonsin har gjort, så här.

– Jag hörde inget, men om dessa saker fortfarande förekommer så är det en skam och vi borde reagera kraftigt, tyckte den belgiska backen enligt BBC.

Läs också