Hoppa till huvudinnehåll

Nu klarar Ingvild Flugstad Östberg hälsokraven – redo att försvara sin Tour de Ski-seger: "Viktigast att få känna glädjen av att tävla"

Ingvild Flugstad Østberg hyllas av sina norska lagkamrater.
Ingvild Flugstad Östberg är redo för säsongsdebut. Ingvild Flugstad Østberg hyllas av sina norska lagkamrater. Bild: EPA-EFE / VALERIE BLUM / AOP Ingvild Flugstad Østberg

Norge får ihop bästa möjliga längdskidåkningstrupp till Tour de Ski. Detta efter att fjolårssegrarinnan Ingvild Flugstad Östeberg äntligen besegrat hälsoproblemen och är därmed redo för sin säsongsdebut. Även Sveriges Ebba Andersson återvänder till startlinjen efter veckor av skadeproblem.

Tidigare i dag stod det klart vilka åtta längdåkare som Finland skickar till Tour de Ski. Läs mer om den finländska truppen här.

Nu är också Finlands nordiska konkurrenters trupper fastslagna.

Det norska skidfolket får ett välkommet glädjebesked i form av Ingvild Flugstad Östbergs comeback. Norskan vann Tour de Ski ifjol, men har inte tävlat alls denna säsong efter att inte ha uppnått förbundets hälsokrav.

– Jag är väldigt glad över att kunna vara tillbaka på startlinjen. Det blir spännande att se hur tävlandet går efter en paus, säger Flugstad Östberg enligt NRK.

– Jag kanske behöver några tävlingar för att komma igång, så resultaten får bli vad de blir. Det viktigaste nu är att få känna glädjen av att tävla, och sedan ta ett steg i taget.

Så här säger det norska lagets medicinska chef Öystein Andersen:

– Utifrån en totalutvärdering så är det hälsomässigt försvarligt att Ingvild startar i Tour de Ski, och vidare utvärderingar kommer att göras vartefter, kommenterar Andersen.

I Norges trupp hittas bland annat Therese Johaug, som ifjol stod över Tour de Ski för att satsa på VM i Seefeld.

Norges trupp till Tour de Ski

Damer:
Therese Johaug
Heidi Weng
Maiken Caspersen Falla
Ingvild Flugstad Östberg
Ragnhild Haga
Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Lotta Udnes Weng
Tiril Udnes Weng
Kari Öyre Slind
Anne Kjersti Kalvå

Herrar:
Johannes Hösflot Kläbo
Didrik Tönseth
Emil Iversen
Sjur Röthe
Hans Christer Holund
Simen Hegstad Krüger
Pål Golberg
Martin Löwström Nyenget
Sindre Björnestad Skar
Erik Valnes

Källa: Norska skidförbundet

Ebba Andersson i skidspåret.
Ebba Andersson siktar på att delta i hela Tour de Ski. Ebba Andersson i skidspåret. Bild: imago/Scanpix/ All Over Press Ebba Andersson

Det svenska skidlandslandslaget får klara sig utan Frida Karlsson, som haft liknande problem som Flugstad Östberg.

Ebba Andersson är däremot redo för start efter fem veckors frånvaro. Andersson skadade knäet under en löptur i samband med ett landslagsläger i november.

– Målsättningen är att gå in och köra hela touren, inte bryta efter tre tävlingar, säger tränaren Magnus Ingesson till SVT Sport.

– Det är ju klart att när hon går in för något, så vill hon prestera, de är ju så med dessa individer. Sedan får vi se var hon står någonstans. Hon har inte mött världseliten än, fortsätter Ingesson.

Sveriges trupp till Tour de Ski

Damer:
Charlotte Kalla
Stina Nilsson
Jonna Sundling
Maja Dahlqvist
Moa Lundgren
Emma Ribom
Elina Rönnlund
Ebba Andersson

Herrar:
Calle Halfvarsson
Johan Häggström
Oskar Svensson
Jens Burman
Karl-Johan Westberg
Björn Sandström
Axel Ekström

Källa: STT

Tour de Ski pågår mellan den 28 december och 5 januari och sänds på Yles kanaler.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport