Hoppa till huvudinnehåll

Hilkka Olkinuora har mött den ohyggligt tragiska men också den efterlängtade ensamheten - "Vi måste bli av med stigmat"

Hilkka Olkinuora på Lux Helsinki
Hilkka Olkinuora har tvingats ta farväl av sin pappa i ung ålder och senare sitt barn och sin make. Hilkka Olkinuora på Lux Helsinki Bild: Erik Vierkens/yle Hilkka Olkinuora,Lux Helsinki,Himlaliv

I sitt yrke kommer Hilkka Olkinuora ständigt i kontakt med den högt fruktade ensamheten. Den har också varit en trogen följeslagare i hennes eget liv. Ensamheten kan ändå vara välkommen, och är den inte det finns det medel att råda bot på den, menar hon.

Var tionde finländare, eller 400 000 av oss, känner sig ensamma. Det visar Institutet för hälsa och välfärds (THL) undersökning om ensamhet. Under högtider kan känslan av ensamhet vara extra påtaglig.

Ingåbon Hilkka Olkinuora är präst, journalist, författare och politiker. Hon är även en av grundarna av KÄPY – Barndödsfamiljerna, en organisation som hjälper familjer som mist ett barn.

Själv beskriver hon att ensamhet är hennes yrke.

I sin roll som präst och själasörjare kommer hon ofta i kontakt med vad hon beskriver som den tunga ensamheten.

Hon vill ändå lyfta fram att det även finns en välkommen ensamhet, och att hon själv mår bra i sitt eget sällskap.

När hennes numera framlidne make ringde och frågade om hon saknade honom när han var borta blev svaret alltid nekande.

- Jag trivs ensam, säger hon.

"Ensamhet kan göra entré på många sätt"

På ett personligt plan har Olkinuora ändå fått erfara sin beskärda del av den ovälkomna ensamheten.

Som barn förlorade hon sin pappa i en flygolycka. Hennes och Hannu Olkinuoras son Ville dog två månader gammal i plötslig spädbarnsdöd, och för sju år sedan avled maken i cancer.

Hon har också gått igenom två skilsmässor.

- Ensamhet kan göra entré i ens liv på många sätt. Då de är katastrofer som kommer oanmälda och så måste man bara parera den ensamheten, konstaterar Olkinuora.

Julen och andra högtider kan vara stunder då den personliga tragedin är extra närvarande. Hilkka Olkinuora har funnit hjälp i att ändra traditionerna.

- Det första året är svårast då du måste gå igenom alla traditioner och rutiner på ett annat sätt, det blir så synligt. Å andra sidan är du inte hjälplös i ditt eget liv, förklarar hon.

Efter sin första skilsmässa valde hon att fira jul med barnen på ett hotell. Det råkade vara fyllt av gäster som firade den judiska högtiden Hanukka.

- Efter min andra skilsmässan tog vi hela bonusfamiljen till Lappland för att åka skidor. Då man byter miljö och medveten bryter traditionen så kan man skapa nya traditioner.

"Vi är ensamma på arbetsplatsen och så tar vi in en konsult"

I dag är hunden Jerry en trogen kamrat. Olkinuora säger att ett djur kan vara ett bra botemedel mot ensamheten, och att det inte alltid behöver vara ett keldjur. Till exempel kor kan också utgöra gott sällskap säger hon.

Där man hela tiden måste vara sitt bästa jag och konkurrera med andra skapar vi en väldig ensamhet. Den är strukturell och det är helt fånigt

- Jag vet hur det känns för en bonde att gå in i ladugården en tidig julmorgon.

Ensamheten idag bottnar i hur samhället är uppbyggt, menar Olkinuora.

Kvinna på arbetsplats
Dagens arbetsplatser gynnar inte gemenskapen. Kvinna på arbetsplats Bild: Yle kvinnlig chef

Hon säger att man inskränkt möjligheterna till naturliga möten samtidigt som många upplever pressen att leva enligt premissen att ensam är stark.

- Där man hela tiden måste vara sitt bästa jag och konkurrera med andra skapar vi en väldig ensamhet. Den är strukturell och det är helt fånigt. Vi är ensamma på arbetsplatsen och har inte tid för kaffepauser - och så hämtar man in en dyr konsult som säljer en produkt som heter gemenskap.

Familjen kan finnas var som helst

Olkinuora vill understryka att det går att hitta ett sammanhang också utanför den traditionella familjekonstellationen.

- En berömd singel sade att för henne är vännerna familjen och kaféet vardagsrummet. Man kan använda alla medel man har till förfogande.

kvinna tittar på sin telefon medan fyra människor i bakgrunden skålar och ler
Du kan vara ensam trots att du är omringad av människor. kvinna tittar på sin telefon medan fyra människor i bakgrunden skålar och ler Bild: lev dolgachov Fest,utanförskap

De facto så behöver en partner eller en familj du har blodsband till inte betyda att du känner dig mindre ensam.

- Du kan känna dig oerhört ensam vid julbordet och fundera hur du kan avlägsna dig från familjemedlemmar du inte har något gemensamt med. Det är en förödande känsla, konstaterar Olkinuora.

Finländare rädda att erkänna ensamhet?

Även om samhället i dag tenderar isolera oss från våra medmänniskor, och finländarna ofta porträtteras som ett folk som tar avstånd till onödig social interaktion, så visar forskningen en annan sida.

- En undersökning visade att de äldre i Finland inte alls känner sig så ensamma som seniorerna vid Medelhavet. Då har vi alltid romantiserande tänkt att det är där man har storfamiljer och samlas på torget, säger Olkinuora.

Upplevelsen av ensamhet är i och för sig subjektiv, och förklaringen till forskningsresultatet kan vara ganska krass, tror hon.

- Jag har tänkt att vi finländare inte vill få medlidande, så vi ger en tuffare bild av oss själva.

Arbetslös
Det är viktigt att komma ifrån stigmat kring ensamhet, säger Hilkka Olkinuora. Arbetslös Bild: Jyrki Lyytikkä ensam

För att råda bot på ensamheten är det därför viktigt att inte se den som ett stigma eller en sjukdom, menar Olkinuora.

- Lyckoprofessorn Markku Ojanen sade att det lättaste sättet att bli lycklig är enkelt. Det är att vi ska börja hälsa på varandra i hissen, på gatan och i bussen. Se den andra och erkänna dess människovärde.

-Man ska ha tindrande ögon istället för Tinder, förklarar hon och syftar på den populära datingappen där man med ett svep med fingret kan välja sällskap.

Artikeln bygger på en intervju av Malin Valtonen.