Hoppa till huvudinnehåll

Hjälp finns att få också under julen – flera samtalstjänster svarar under julhelgen

Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin
Föreningen Psykisk hälsa Finland erbjuder kristelefontjänster på svenska på telefonnumret 09 2525 0112 och på finska på numret 09 2525 0111. Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin Bild: Derrick Frilund / Yle psykisk kris,kristelefoner,Suomen Mielenterveysseura,mental hälsa

Julen är inte en glad och fridfull högtid för alla – för en del kan känslor av ångest eller ensamhet bli för mycket den här tiden på året. För den som är ensam eller behöver hjälp i en kris finns flera instanser som erbjuder samtalshjälp.

Det finns flera instanser som erbjuder samtalshjälp under julen.

Till exempel Föreningen Psykisk hälsa Finland erbjuder kristelefontjänster på svenska på telefonnumret 09 2525 0112.

– Det räcker att man själv upplever att man behöver hjälp. Krisen kan bero på en plötslig händelse eller så kan man ha upplevt sorg, bekymmer eller rädsla i en längre tid. Det lönar sig alltid att söka stöd om man känner att man inte klarar av det ensam, säger Susanna Winter, chef för kristelefonverksamheten på föreningen Psykisk hälsa i Finland, i ett pressmeddelande.

Personer som upplever våld eller hot om våld i nära relationer kan vända sig till Nollinjen på numret 080 005 005.

Också Kyrkans samtalstjänst erbjuder telefonjour på telefonnumret 0400 22 11 90.

Om man behöver akut myndighetshjälp ska man ringa 112.

Också hjälp för unga

Röda korset håller också dörrarna öppna till De ungas skyddshus i Helsingfors, Esbo, Vanda, Tammerfors och Åbo. I skyddshusen kan ungdomarna fira jul tryggt tillsammans med andra.

Telefonjouren vid Mannerheims barnskyddsförbund svarar också under julhelgerna på samtal från ensamma barn och ungdomar på telefonnumret 116 111.

Också Unginfos stödchatt Ärligt talat håller öppet under jul- och nyårsveckan.