Hoppa till huvudinnehåll

Jultomten Filip Nyman sprider glädje på julafton: "En gång blev jag avslöjad av en treåring"

en utklädd jultomte i rött med vitt krullgit skägg
När både dräkten och skägget är på är det svårt att känna igen personen. Men en gång blev Filip Nyman avslöjad, av en treåring. en utklädd jultomte i rött med vitt krullgit skägg Bild: Yle/Jasmine Nedergård julgubben,jultomtens skägg

Skulle du kunna tänka dig att ge av din tid för att sprida julglädje åt andra? Det gör ett gäng scouter årligen i Åbo då de klär ut sig till jultomtar för att sprida glädje och samla in medel till sin verksamhet.

Filip Nyman har deltagit i julgubbeverksamheten från och till i tio år och är i år ansvarig för tjänsten. Han är också kårchef för Scoutkåren Pojkarna.

- Det är trevligt att sprida julglädje på julafton. På ett sätt ger man ju upp sin egen julafton, men det är en speciell känsla att i stället åka runt som jultomte och se hur glada barnen blir när man besöker dem.

Ho, ho, ho är nog lite amerikaniserat. Vi kör mera med "god jul i stugan, finns det några snälla barn här?"― Filip Nyman, en av Scoutkåren Pojkarnas julgubbe i år
en kille i svarta glasögon och mörk jultröja ler mot kameran
Det viktigaste som jultomte är att man kommer med julglädje och med glimten i ögat, säger Nyman. en kille i svarta glasögon och mörk jultröja ler mot kameran Bild: Yle/Jasmine Nedergård julgubben,talkokrafter

Görs helt på talkokrafter

Jultomtetjänsten görs helt på talkokrafter och i år är det ungefär 16 personer som ställer upp.

Man samlas dagen före julafton för att gå igenom programmet och delar sedan in sig i par; en kör och en är julgubbe.

Sedan testkörs rutterna. Nyman berättar att de en gång lät bli att köra till platserna innan julfton, vilket ledde till att de var på helt fel sida av staden när det var dags. Men man lär sig av sina misstag.

I år besöker scoutkåren 49 familjer, och många har använt sig av tjänsten i flera år.

- Det är främst barnfamiljer och familjer som haft oss i många år som beställer oss. Även far- och morföräldrar beställer oss gärna till släktens firande.

Och Nyman säger att det idag inte heller bara behöver vara småbarnsfamiljer som anlitar dem, utan det kan också vara familjer som vill fortsätta traditionen med jultomten, trots att barnen är äldre.

Hur har responsen varit?

- Nog till 99 procent positiv. Den spontana responsen är nog att det har varit jättekul, att julgubben var jättebra och att barnen var så glada.

Och det är just den positiva responsen som gör att man gärna ställer upp, år ut och år in.

Och vad säger du när du knackar på och stiger in i ett hus? Blir det något "ho, ho, ho"?

- Ho, ho, ho är nog lite amerikaniserat. Vi kör mera med "god jul i stugan, finns det några snälla barn här?"

en kille håller i två vita krulliga tomteskägg
Det är svårt att hitta bra tomteskägg nu för tiden, berättar Filip Nyman. Det företag de tidigare beställde av gick i konkurs. Här är det vänstra skägget gjort av plastfiber och det högra av naturfiber, vilket gör att det högra ser mer verklighetstroget ut. en kille håller i två vita krulliga tomteskägg Bild: Yle/Jasmine Nedergård julgubben,jultomtens skägg

Har du blivit avslöjad någon gång?

- Jo, en gång var jag till ett dagis där en pappa sa till sin son att han skulle gå fram och tacka jultomten. Då kom sonen som var kanske tre år fram till mig och sa "tack Filip" i mitt öra, vilket var lite komiskt. Jag förstår inte hur han kunde känna igen mig.

"Det viktigaste är att få vara tillsammans under julen"

Nyman har märkt att det för många barn är själva öppnandet av julklappar som är det intressanta, och inte så mycket innehållet.

För Nyman själv handlar julen mera om att vara tillsammans och att ge av sig själv.

- Det är nog ett mycket mindre fokus att få saker nu för tiden. Julklappar börjar mer och mer vara en bisak under julen för mig.

Och hur länge tänker du hålla på med att delta i jultomtetjänsten?

- Nog ställer jag upp så länge jag har möjlighet och ork. Det är nog inte en så stor viljefråga. Så länge jag får julglädje så ställer jag nog upp!