Hoppa till huvudinnehåll

Läsambassadören Amanda Audas-Kass: Jag känner att jag lever på övertid efter bilolyckan

Amanda Audas-Kass på Vegas vinterpratare kollagebild mot snöig skogsbakgrund.
Amanda Audas-Kass är modersmålslärare och jobbar som en av de två finlandssvenska läsambassadörerna som inspirerar skolelever att läsa mera. Hon bloggar också i amandasblogg.com. Amanda Audas-Kass på Vegas vinterpratare kollagebild mot snöig skogsbakgrund. Bild: Parad Media / Grafik: Miro Johansson/Svenska Yle läsambassadör,Yle Vega,amanda audas-kass

En decemberdag för 15 år sedan krockade hon med en långtradare. Bilen totalförstördes, men hon och hennes två systrar klarade sig alla mirakulöst utan en skråma. Sedan dess känner Amanda att hon lever på övertid.

De var på väg till den yngsta systerns julfest på dagis, en mörk och hal decembermorgon. Amanda körde och i baksätet satt två av hennes systrar. Bilen fick sladd och krockade med en långtradare.

- Jag vet inte hur det är att dö. Men jag vet hur det är att vara helt säker på att du kommer att dö om några sekunder. Och jag vet att världens vackraste ljud är dina systrars röster när de berättar att de lever, säger Amanda.

Inte en skråma – men ärr i själen

De klarade sig alla utan fysiska skador, men speciellt Amanda ärrades av upplevelsen.

- Jag har sedan den dagen en extrem respekt för mörker och en lika extrem rädsla för halka. Men ännu mer har jag en extrem ödmjukhet inför och kärlek till livet självt.

- Jag var tjugoett år ung den dagen och sedan dess har jag känt att jag lever på övertid. Att jag har fått mer liv än jag hade rätt till, säger Amanda.

Läsambassadören Amanda Audas-Kass matar pojke vid matbordet.
Som ung drömde Amanda om ett “märkvärdigt” liv. I dag vill hon leva ett litet liv på ett stort sätt. Läsambassadören Amanda Audas-Kass matar pojke vid matbordet. Bild: © Matilda Audas Björkholm, All Rights Reserved läsambassadör
Ni blev ju inte ens skadade

Amanda har ibland träffat människor som tycker att hon borde kunna komma över olyckan.

- Allt gick ju bra, säger de. Ni blev ju inte ens skadade! Men grejen är den här: jag vill inte komma över den dagen. Jag vill leva med en känsla av att mitt liv är en oerhörd gåva. Att få leva så är stort. Kanske störst, säger Amanda.

”Vad råddigt ni har det”

Amanda är utbildad modersmålslärare, men jobbar som en av de finlandssvenska läsambassadörerna, som uppmuntrar skolelever i hela landet till läsning.

Med tre barn hemma och en man som jobbar som kyrkoherde, innebär jobbet och alla resor en hel del pusslande och kompromisser.

- Betydligt fler än en gång har det hänt att ett barn som inte är vårt eget har klivit in över vår tröskel och sagt ”vad råddigt ni har det”. Och fair enough, det är ofta ganska stökigt hos oss, ler Amanda.

- Jag blir inte det minsta sårad när en liten människa konstaterar faktum. Få barn lägger in någon negativ värdering i stök - det är liksom snarare ett sakligt eller förundrat konstaterande. De anser inte att råddet innebär att någon vuxen inte riktigt har hållit måttet.

Vuxna som kommer in över samma tröskel ser förstås just det. Men det bjuder Amanda gärna på.

- Jag tänker att det kan vara inget mindre än ett evangelium för en trött själ. Här finns bevisligen en annan som inte heller håller måttet, säger Amanda.

Amanda Audas-Kass tillsammans med sina barn Ingrid, Arvid och Hilde, julen 2018. Alla är klädda som Lucia, tärnor och stjärngossar.
Amanda tillsammans med sina barn Ingrid, Arvid och Hilde, julen 2018. Amanda Audas-Kass tillsammans med sina barn Ingrid, Arvid och Hilde, julen 2018. Alla är klädda som Lucia, tärnor och stjärngossar. Bild: Privat. läsambassadör,amanda audas-kass

Helande att visa upp sina sprickor

Livet i allmänhet och julfirandet i synnerhet tenderar lätt att bli ett mästerskap i perfektion. En ihärdig jakt på idyll, harmoni och frid som lätt tar knäcken på vem som helst.

- Ingen hinner och orkar med allt. Men om vi lever för långt ifrån varandra kan vi få en bild av att alla andra lyckas med och förmår allt. Vi måste komma nära varandra för att se sprickorna. Att få se andras sprickor är helande. Att låta andra se mina sprickor är minst lika helande, säger Amanda.

Lätt att bli gravid – svårt att bli mamma

I sitt vinterprat i Yle Vega delar Amanda sina tankar kring gemenskap och kärlek.

Hon talar öppet om hur lätt det var att bli gravid och hur svårt det var att bli mamma. Och hur det är att fira jul i en familj där var och varannan är präst. Amanda är prästfru, prästsyster och prästdotter.

- Jag minns faktiskt inte när vi senast har firat julafton på julafton. Å andra sidan är det faktiskt inget magiskt med själva datumet 24 december. I vår familj är julafton när den behöver vara, säger Amanda Audas-Kass.

Vegas vinterpratare sänds under julveckan, kl. 10:03 och 18:03.

MUSIKLISTA
Ainbusk: Förevigt nu
E.M.D.: Koppången
Frida Öhrn & Bo Sundström: Jag har gått inunder stjärnor
Niklas Strömstedt: Vart du än går
Julia Willkander, Linnea Hagenfors Rafail & Gabriel Hagenfors: Han som kom ner
Mrs Bighill Singers: Kom hem!
Cookies n Beans: Fanfar

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP