Hoppa till huvudinnehåll

Strejken störde jultrafiken i Frankrike - tusentals tåg stod stilla på julafton

Demonstranter utanför järnvägsoperatören SNCF:s huvudkontor
Järnvägsanställda samlades på julafton utanför järnvägsoperatören SNCF:s huvudkontor för att demonstrera. Demonstranter utanför järnvägsoperatören SNCF:s huvudkontor Bild: AFP / Lehtikuva Frankrike,strejker,tågtrafik

Järnvägsanställdas strejk har stört jultrafiken runtom i Frankrike. Tusentals tåg har inhiberats, och det har inte funnits tillräckligt taxibilar för alla.

Av järnvägsoperatören SNCF:s fjärrtåg har endast 40 procent kört under julafton, och för lokaltågen i Paris är motsvarande andel 20 procent.

Av de totalt 16 metrolinjerna i Paris körde bara två automatiserade linjer.

Metroarbetare i Paris demonstrerar med plakat på julafton.
Metroanställda i Paris demonstrerar med banderoller med budskapet att de inte är villiga att förhandla. Metroarbetare i Paris demonstrerar med plakat på julafton. Bild: AFP / Lehtikuva Frankrike,strejker

Strejken, som är en protest mot Frankrikes president Emmanuel Macrons pensionsreform, har pågått i över tre veckor.

Med pensionsreformen vill man slopa de särskilda förmånerna som till exempel offentligt anställda vid järnvägen åtnjuter.

Över 51 procent av fransmännen stöder strejkerna trots trafikkaoset som särskilt drabbar Paris.

År 1995 slopade den franska staten en motsvarande pensionsreform efter en tre veckor lång strejk.

Källa: STT

Läs mera:

Macron vädjar till strejkande om ett slut på franska trafikkaoset över julen

Frankrikes president Emmanuel Macron vädjar till strejkande fackförbund och järnvägsanställda om en "vapenvila" över julhelgen för att få slut på det rådande trafikkaoset. Macron som befinner sig utomlands, i Västafrika, säger också att han inte vill ha den pension som alla presidenter får efter sin avgång.

Läs också