Hoppa till huvudinnehåll

Är det här ett kommande All Star-lag? Vi presenterar JVM:s sex största stjärnor innan nedsläpp

Närbild på Alexis Lafreniére.
Hockeyvärldens blickar vänds mot Alexis Lafreniére. Närbild på Alexis Lafreniére. Bild: /All Over Press Alexis Lafrenière

De två kanadensiska spelarna som slåss om att gå som etta i NHL-draften nästa sommar. En amerikansk superskytt. Två kompletta europeiska backar. Och en sällan skådad målvaktstalang. Här är spelarna det snackas allra mest om inför starten på JVM i ishockey.

1. Alexis Lafreniére, ytter, Kanada

Ett fantastiskt poängsaldo genom hela juniorkarriären har gjort att Lafreniére redan länge tippats gå som etta i NHL-draften 2020. Franskkanadensare uppväxt i en förort till Montreal, och för sin ålder den främsta poängplockaren i östra Kanadas juniorliga QMJHL sedan Sidney Crosby.

Inför Jack Hughes-draften i år hette det att NHL-klubbarna borde “lose for Hughes” för att få plocka först, årets fyndiga motsvarighet är “despair for Lafreniére”.

Med i JVM redan i fjol men hade då en liten roll med 1+0 på 5 matcher. Nu ska supertalangen fylla en större ruta efter 255 poäng på 153 matcher för sin klubb Rimouski. Har magiska händer och strålande blick för spelet, styr upp spelet i powerplay bättre än någon annan junior just nu, men också bra i närkamper och stark framför kassen.

2. Quinton Byfield, center, Kanada

En sak säger det mesta om centerns imponerande utvecklingskurva: Det är numera långt ifrån självklart att Alexis Lafreniére kommer att plockas som etta i NHL-draften nästa år. Fler och fler klubbar tror att det är Byfield som kommer att bli årskullens allra största stjärna, och våren avgör vem som till slut ropas ut som etta.

Quinton Byfield i duell mot Anttoni Honka.
Quinton Byfield och Kanada genrepade mot Finland. Quinton Byfield i duell mot Anttoni Honka. Bild: All Over Press Kanadas herrjuniorlandslag i ishockey

Byfield har i höst stått för 57 poäng på 30 matcher för Sudbury i OHL. Fyllde 17 så sent som i augusti men dominerar med superb snabbhet och styrka, och storleken gör honom svårstoppad (194 centimeter lång, 97 kilo).

Uppväxt utanför Toronto men hans pappa Clinton kommer från Jamaica.

3. Cole Caufield, ytter, USA

Har egentligen bara en stor styrka, men den styrkan råkar vara den viktigaste av alla i ishockey: Att göra mål. Gudabenådad målskytt vars poängskörd under den senaste säsongen med USA:s U18-landslag säger det mesta om spelstilen: 72+28.

Gjorde 14 mål på 7 matcher i U18-VM i Sverige i våras och värmde upp inför veckans U20-VM genom att sätta in fyra puckar i USA:s genrep mot Tyskland. Kan göra mål från de flesta lägen, har startat collegekarriären med att som freshman göra 12 mål på 18 matcher för University of Wisconsin.

Att han bara är 170 centimeter lång gjorde att han rasade i NHL-draften och Montreal plockade honom som 15:e spelare totalt i första rundan i somras. Canadiens kan ha gjort ett riktigt klipp.

4. Rasmus Sandin, back, Sverige

Plockades av Toronto Maple Leafs som 29:e spelare i NHL-draften sommaren 2018 men 19-åringen har efter det visat upp strålande takter i spelet mot herrar med Toronto Marlies i AHL och kan nu gott vara hela JVM:s bästa försvarare.

Rasmus Sandin med pucken under en uppvärmning.
Är Rasmus Sandin JVM:s bästa back? Rasmus Sandin med pucken under en uppvärmning. Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland Rasmus Sandin

Sandin fick också NHL-debutera i höstas, med sex matcher och två passningspoäng. Alla tycks vara överens om att han håller NHL-klass redan nu, frågan är hur han bäst utvecklas till en ännu mer dominant storstjärna. Maple Leafs anser att den vägen går via mer spel i AHL, och lyckligt för Sveriges del, ännu ett JVM.

Tvåvägsback som åldern till trots redan har hunnit med mycket i karriären. Från Gimo i Uppland flyttade han vidare till MoDo och Brynäs och hann också SHL-debutera för Rögle som 17-åring innan flyttlasset gick vidare till Ontario.

5. Moritz Seider, back, Tyskland

Lär få mest istid av alla spelare i hela JVM. Debuterade i herr-VM i våras som nybliven 18-åring och gjorde en bra turnering med två mål. NHL-draftades sedan tidigt i första rundan av Detroit som sjätte spelare totalt och har i höst kommit i gång bra i farmlaget Grand Rapids i AHL med 12 poäng på 28 matcher.

I fjol två år yngre än de flesta lagkompisarna men ändå lagkapten för det tyska lag som lyfte upp landet tillbaka till A-VM på U20-nivå, stod under den turneringen också för 7 poäng på 5 matcher.

Storväxt (192/94), drog ett stort lass när hans tyska klubb Adler Mannheim blev mästare i DEL-ligan i våras. En klok back med en sällan skådad blick för spelet. Bra med puck, gör sällan misstag.

6. Spencer Knight, målvakt, USA

Det finns kanske en större talang på målvaktssidan i VM (ryske 17-åringen Jaroslav Askarov) och det finns definitivt duktiga målvakter som är ännu viktigare för sina lag (Tjeckiens Lukas Dostal och Finlands Justus Annunen). Men frågan är om det just nu finns någon bättre målvakt i JVM än Spencer Knight?

Spencer Knight i en matchsituation med många spelare runt sig.
Spencer Knight är en målvakt som kör med fjärilsstilen. Spencer Knight i en matchsituation med många spelare runt sig. Bild: Icon Sportswire Spencer Knight

192 centimeter lång målvakt från Connecticut som lärde sig åka skridskor som 2-åring och började spela som målvakt i 8-10-årsåldern av den enkla anledningen att han ville vara på plan hela tiden.

Plockades som 13:e spelare av Florida i sommarens draft, ovanligt tidigt för att vara en målvakt, och har i höst varit fenomenalt bra som nykomling i den amerikanska universitetsserien. Trots en trög start med Boston College han han snabbt spelat upp sig till en räddningprocent på 94 och ett snitt på 1,73 insläppta mål per match.

JVM i tv och på Arenan

Yle direktsänder Finlands fyra gruppspelsmatcher, två kvartsfinaler, båda semifinalerna samt bronsmatchen och finalen. Alla matcher kommenteras också på svenska.

Juniorlejonens gruppmatcher:
Torsdag 26.12 kl. 20: Finland–Sverige
Lördag 28.12 kl. 16: Finland–Slovakien
Söndag 29.12 kl. 16: Finland–Kazakstan
Tisdag 31.12 kl. 20: Finland–Schweiz

Fortsättningen:
Torsdag 2.1: Två kvartsfinaler sänds.
Lördag 4.1: Bägge semifinalerna sänds.
Söndag 5.1: Bronsmatchen och VM-finalen sänds.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport