Hoppa till huvudinnehåll

Fotbolls-VM i Frankrike skapade ringar på vattnet: "Ett fascinerade mästerskap – damerna stod på egna ben"

USA:s damlandslag i fotboll firar VM-guld.
Fotbollen var störst 2019 – mycket tack vare damerna. USA:s damlandslag i fotboll firar VM-guld. Bild: /All Over Press USA:s damlandslag i fotboll,Megan Rapinoe

Fotbollen var störst i världen även 2019 – mycket tack vare damerna. VM i Frankrike var en sällsynt succé. Idrotten stod stadigt på egna ben. "Det var överlägset störst under 2019", säger Christoffer Herberts.
De största globala sportevenemangen stavas OS och herr-VM i fotboll. Inget av lägereldsmästerskapen fanns på programmet under 2019.

Då kunde damerna kliva fram på allvar. Fotbolls-VM i Frankrike blev en succé.

– VM togs emot som ett fullständigt legitimt mästerskap med fullträffar, lågvattenmärken och allt annat som hör ett stort mästerskap till. Om man tidigare tänkt att man kan dra efter andan under ett dam-VM är det ”all in” nu, säger Antti Koivukangas.

Yle Sportens panel är enig om VM-slutspelet skapade ringar på vattnet.

– Dam-VM var det överlägset största under året ur ett internationellt perspektiv. Framför allt i nordiska medier har det varit en stor grej att i tid och otid förklara hur bra damerna är. Nu fick vi ett mästerskap som stod på egna ben, säger Christoffer Herberts.

– Det var helt enkelt ett fascinerande, spännande mästerskap där det helt kvittade att det var damer som spelade. Det fanns så många fantastiska historier att berätta och dramatik att spekulera kring.

Rapinoe årets idrottare

När det gäller valet av årets idrottare ur ett globalt perspektiv landar flera av panelens röster också på en fotbollsspelare. Megan Rapinoes omskrivna 2019 går långt utanför fotbollslinjerna.

Amerikanskan har lett ett korståg för att lyfta upp kvinnliga fotbollsspelares rättigheter. Hon har tagit varje tillfälle att publikt ryta till mot herrspelarnas flata inställning och fotbollsförbundens tröga rörelsemönster i att göra fotbollen jämställdare. Rapinoe har också gått i strid mot USA:s president Donald Trump och framför allt hans syn på sexuella minoriteter.

Och ja, hon ledde ju dessutom USA till ett nytt VM-guld i finalen mot Nederländerna.

Megan Rapinoe med två pokaler
Megan Rapinoe. Megan Rapinoe med två pokaler Bild: EPA-EFE/IAN LANGSDON fotboll,Dam-VM i fotboll 2019,Megan Rapinoe

Även gymnastikens stora stjärna – amerikanskan Simone Biles – får ett omnämnande. Hon tömde än en gång prisbordet i VM med fem guld. Nästa år avslutar hon sin oerhört framgångsrika karriär och i OS i Tokyo kan Biles få ett sagolikt slut.

Dystra prognoser inför Tokyo-OS

Sommar-OS på japansk mark är den största sporthändelsen under ett späckat 2020. Biles och Rapinoe är där och blir omskrivna stjärnor.

Ingen finländare kommer att ha samma status. Yle Sportens panel ser dystra prognoser inför de olympiska spelen.

– I värsta fall kan det bli Finlands första OS någonsin utan en medalj, säger Sebastian Backman.

Det finns flera potentiella medaljkandidater, men de riktigt givna stjärnorna saknas.

– Jag tror att Finland kan vänta sig ett ganska dåligt sportår. Det blir mager utdelning i Tokyo. Varje medalj är en positiv överraskning. Och varje poäng i fotbolls-EM är en positiv överraskning, säger Herberts.

– Finlands plats på idrottskartan kommer att befästas som liten och knappt synlig. Det känns som att det kan vara upplagt för att en paralympier blir årets idrottare. Leo-Pekka Tähti var den framgångsrikaste idrottaren i Rio och fick priset 2016.

Leo-Pekka Tähti siktar mot para-EM.
Leo-Pekka Tähti, årets idrottare 2020? Leo-Pekka Tähti siktar mot para-EM. Bild: All Over Press / Vesa Pöppönen Leo-Pekka Tähti

Historisk EM-turnering i fotboll

Utöver givna finländska höjdpunkter som ishockey-VM får fotbolls-EM en extra stark krydda nästa sommar.

I november säkrade herrlandslaget EM-platsen. Den 13 juni kommer landslaget att spela sin första slutspelsmatch någonsin. I den historiska dusten väntar Danmark. I EM-gruppspelet blir det också matcher mot Ryssland och Belgien i S:t Petersburg.

Finlands herrlandslag firar.
Ett historiskt EM-slutspel väntar för Finlands fotbollsherrar. Finlands herrlandslag firar. Bild: Yle / Tomi Hänninen Finlands herrlandslag i fotboll,Teemu Pukki

Herberts, Backman och Felicia Grönholm tror att Finland tar en poäng i EM.

– Finland tar fyra poäng, men ställ inga frågor om hur det går till, säger Koivukangas.

– En personlig höjdpunkt blir Finland mot Belgien i S:t Petersburg. Det blir en otroligt häftig match.
Läs också