Hoppa till huvudinnehåll

Över 30 civila döda i terrorattack i Burkina Faso – främst kvinnor bland dödsoffren

Burkina Faso är gulmarkerat och Mali och Niger är utplacerade på karta.
Attacken utfördes på en militärbas i Arbinda i Burkina Faso. Burkina Faso är gulmarkerat. Burkina Faso är gulmarkerat och Mali och Niger är utplacerade på karta. Bild: Google Burkina Faso

Åtminstone 35 civila personer, främst kvinnor, dödades i en attack i Burkina Faso under tisdagen. Sju soldater och 80 jihadister dödades också i samband med attacken. Attacken är en av de värsta under de senaste fem åren då våld och terrorattacker präglat det västafrikanska landet.

Attacken utfördes av dussintals terrorister som attackerade en militärbas i Arbinda i provinsen Soum i norra delen av landet. Av de 35 civila offren är 31 kvinnor.

Terroristerna ska ha intagit basen på motorcyklar. Attacken pågick i flera timmar innan landets säkerhetsstyrkor lyckades driva terroristerna tillbaka. De 80 jihadisterna dödades av säkerhetsstyrkorna med hjälp av landets flygvapen.

Presidenten i Burkina Faso, Rouch Marc Christian Kabore, kallar attacken för barbarisk, och hyllar samtidigt landets säkerhetsstyrkors mod. Kabore har ställt in allt julfirande och deklarerat landssorg i två dygn med anledning av attacken.

De flesta är muslimer i Burkina Faso, men landet har en kristen minoritet på ungefär 20 procent av landets 20 miljoner människor.

Ingen grupp har ännu tagit på sig attacken, men liknande attacker har tidigare utförts av militanta grupper med kopplingar till både al-Qaida och IS.

Burkina Faso, som gränsar till Mali och Niger, har drabbats av flera attacker utförda av terrorister sedan 2015. Enligt FN har fler än 700 människor dött i attackerna och 560 000 ska ha tvångsförflyttats inom landet på grund av våldet.

Källor: AFP, AP, Reuters