Hoppa till huvudinnehåll

Tradition och hantverk i Öfvermark läskedryckfabrik – ''Den dag jag köper färdiga essenser på burk och tömmer i en maskin säger vi tack och hej''

En man med blå tomteluva sitter bakom disken i en kiosk.
Fredrik Bäckstrand bakom försäljningsdisken i lemonadfabriken. En man med blå tomteluva sitter bakom disken i en kiosk. Bild: Yle/Roger Källman läskedrycker,Fredrik Bäckstrand

För dryga två år sen fick Fredrik Bäckstrand idén att återuppliva Öfvermark läskedryckfabrik. På hantverksmässigt vis gör han lemonad med smak av bland annat tjära, blåbär, lingon och havtorn.

Fredrik är för många känd som Maitopoika. Det var hans namn på Radio X3M:s webbcommunity som öppnade för 15 år sen, ett namn som passade mycket bra eftersom han på den tiden körde mjölkbil.

Numera är det alltså en annan dryck som upptar en stor del av Fredriks liv. Från att inte ha behärskat mer än en sodastreamapparat har han nu med ihärdigt experimenterande - och en del hjälp - lärt upp sig till lemonadfabrikör.

"Pappa vore nog glad över det"

Fredrik bygger faktiskt vidare på gamla traditioner. Det fanns en läskedrycksfabrik i Övermark under första halvan av 1900-talet, men den lades ner år 1940 på grund av sockerbrist.

– Sackarin var det enda sötningsmedlet som fanns. Fabrikören, Oskar Eriksson, var allergisk mot det, så då gick fabriken i graven, säger Fredrik.

En hand sträcker fram en läskflaska
Rönnbärslemonad. Vad skulle räven säga? En hand sträcker fram en läskflaska Bild: Yle/Roger Källman läskedrycker,Flaska,rönnbär

Det var år 2017 Fredrik fick höra historien om fabriken. Så hittades recept, etiketter och andra saker som hade anknytning till verksamheten.

– Jag frågade Trygve Eriksson, sonen till Oskar Eriksson, om jag kunde få fortsätta med det som hans pappa hade startat. "Ja vet du pojk, du får nog fortsätta. Pappa vore nog glad över det" svarade han.

Sagt och gjort: vid julen 2017 återuppstod Öfvermark läskedrycksfabrik i ny regi. Fredrik fick överta namnet och han använder också likadana etiketter som förut.

Fabriken är inhyst i en före detta grill invid Vasavägen. Den ligger ett stenkast från platsen för den gamla fabriken och källan som Oskar Eriksson tog vatten ur.

Gamla maskiner för läskedryckstillverkning
Oskar Erikssons gamla utrustning. Gamla maskiner för läskedryckstillverkning Bild: Yle/Roger Källman bryggeri- och läskedrycksindustri,läskedrycker,apparat,Buteljering

Innanför dörren till fabriken finns en liten utställning av apparater från Oskar Erikssons fabrik. Det är en kolsyreflaska och kolsyrerör, samt patentflaskfyllaren.

– Hembygdsmuseet har deponerat dem här på ättlingarnas begäran. På ett foto här på väggen syns Oskar med familj och hans "lemonadbil", en gammal T-Ford.

Hantverk och traditioner

Tidigare i år sade Fredrik upp sig från sitt heltidsjobb för att satsa på lemonadtillverkningen. Två dagar i veckan arbetar han också som lastbilschaufför, för att dryga ut inkomsterna.

Han skulle ändå gärna ha möjlighet att anställa någon som kunde hjälpa till i fabriken.

– Frun säger ibland då de är bortbjudna "kan du nu inte diskutera något annat än lemonad?". Det går inte, säger jag, då det bara snurrar på med recept och funderingar - det är svårt att släppa!

Fredrik säger att det är jätteviktigt med traditioner och genuint hantverk. Öfvermarklemonaden görs från scratch. Fredrik utgår från bär och frukter, inte färdiga koncentrat eller essenser.

– Jag brukar säga åt mina kunder att den dag som jag köper färdiga essenser på burk och tömmer i en maskin och så kommer lemonaden ut färdigbuteljerad, då säger vi tack och hej.

Råvarorna är ofta lokala, såsom jordgubbar, blåbär och lingon. Även havtorn, granskott, björksav och tjära har fått ge smak åt lemonaden.

– Jag började på med lemonadfabriken efter att vi hade haft tjärbränningen här i Övermark, så det är äkta lokal tjära som ger smaken.

En flaska med glögglemonad.
Glögglemonaden är ytterligare en tokig idé som funkade. En flaska med glögglemonad. Bild: Yle/Roger Källman läskedrycker,glögg,Flaska

Nu till julen har Fredrik gjort en äppel- och kanellemonad. Äpplena kommer från hans egen trädgård.

– Jag gjorde must och lade i kanelstänger. De fick ligga och dra i ett par dagar för att ge bra smak.

Förutom äppelmusten består lemonaden av vatten, socker, kolsyra och citronsyra. Citronsyran är till för att reglera syrligheten - annars smakar det för sött, säger Fredrik.

– Många tycker att det inte borde vara nån citronsyra i, men eftersom jag utgår från gamla recept så skulle det vara fel att ta bort av det som Oskar gjorde. Då är det inte längre Öfvermarklemonad.

En hylla fylld med läskedrycksetiketter
Etikettlagret. En hylla fylld med läskedrycksetiketter Bild: Yle/Roger Källman Hylla,produktetiketter

Hittills har Fredrik testat ett 40-tal olika smaker. Han har fått en del annorlunda förslag och önskemål, som till exempel tomat- eller gurk-lemonad.

– Det är klart att man kunde testa, men jag är nog tveksam. Fast varför inte? Tjäran funkade ju!

Läskflaskor på en kylskåpshylla.
Läskflaskor på en kylskåpshylla. Bild: Yle/Roger Källman läskedrycker,flaskor,bryggeri- och läskedrycksindustri,kylskåp

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten