Hoppa till huvudinnehåll

Världens konflikthärdar i fokus i påvens jultal – "Kristus ljus är starkare än allt mörker"

Påven Franciskus vinkade från Peterskyrkans loggia intill Petersplatsen i Rom.
Påven Franciskus vinkade från Peterskyrkans loggia intill Petersplatsen i Rom. Påven Franciskus vinkade från Peterskyrkans loggia intill Petersplatsen i Rom. Bild: AFP / Lehtikuva Franciskus

I sitt jultal till staden Rom och hela världen – Urbi et Orbi – önskade påven Franciskus tröst och hopp för människor som lever i konflikthärdar runt om i världen.

– Det finns mörker i ekonomiska geopolitiska och ekologiska konflikter, men Kristus ljus är starkare, sa påven i sitt traditionella jultal.

Han önskade Kristus stöd till det libanesiska folket, tröst för syrierna, irakierna och jemeniterna.

Påven Franciskus talade också om de hårt prövade folken i Venezuela, Ukraina och Demokratiska republiken Kongo.

Dessutom nämnde påven speciellt de kristna som faller offer för attacker från extremistgrupper, framför allt i Burkina Faso, Mali, Niger och Nigeria.

Tiotusentals människor hade samlats på Petersplatsen för att lyssna på påven.
Tiotusentals människor hade samlats på Petersplatsen för att lyssna på påven. Tiotusentals människor hade samlats på Petersplatsen för att lyssna på påven. Franciskus

Som så ofta tidigare talade påven om den orättvisa som drabbar flyktingar världen över.

– Det är orättvisan som tvingar dem att utstå outsägliga övergrepp, slaveri av alla slag och tortyr i omänskliga interneringsläger. Det är orättvisan som avvisar dem från platser där de kunde ha haft hopp om ett värdigt liv och som får dem att möta murar av likgiltighet, sa påven.

Efter att påven hade framfört sitt jultal och bett Angelusbönen tillsammans med de samlade på Petersplatsen önskade han alla en trevlig julmåltid och en god jul.

Påven Franciskus framförde sin traditionella välsignelse Urbi et Orbi på juldagen.
Påven Franciskus framförde sin traditionella välsignelse Urbi et Orbi på juldagen. Påven Franciskus framförde sin traditionella välsignelse Urbi et Orbi på juldagen. Franciskus

Källor: Reuters, AFP, vaticannews.va

Läs också