Hoppa till huvudinnehåll

Vid Åbo svenska församling vill man fira jul med alla, inte bara den egna familjen

Sofia Liljeström klär en julgran.
Att klä granen är en viktig del av Sofia Liljeströms julfirande. Sofia Liljeström klär en julgran. Bild: Annika Holmbom / Yle julfest,åbo svenska församling

På juldagen bjuder Åbo svenska församling till julfest.

Också i år samlas man på församlingshemmet Aurelia i centrum av Åbo. Församlingsmedlemmar har enligt knytkalasprincipen bidragit med traditionsenlig julmat och det bjuds på både musik och julevangelium under festen. Deltagarna bidrar också med program och har möjlighet att påverka utbudet.

- Det bjuds på julgröt, julsånger och julevangelium åtminstone på svenska och engelska, kanske också arabiska, berättar församlingspastor Sofia Liljeström som håller i trådarna för arrangemangen.

Festen är del av en lång tradition som startades av Klara Björk för över 30 år sedan. Hon brukade bjuda församlingsmedlemmar hem till sig på julaftonseftermiddagen. Det hörde till att sällskapet sedan gick vidare tillsammans till julbönen i Domkyrkan.

Så småningom togs traditionen över av en annan församlingsmedlem, Una Wiklén, och festdagen försköts också till den 25 december. Nu ordnas festen sedan flera år tillbaka på församlingshemmet av både frivilliga församlingsmedlemmar och anställda.

Det är en enkel fest där man njuter av gemenskapen och julens buskap, säger Liljeström.

- Tanken är att samla människor kring julen och julens budskap. Att julen är något man kan fira med alla, inte bara den egna familjen.

Liljeström firar själv jul delvis på resande fot, med släkt och vänner i både Åboland, Österbotten och Nyland.

Viktigast är att hitta tid för julfrid.

- Att få bada bastu kring jul är viktigt, att få pynta granen, äta långa frukostar med rester från julbordet. att få leka ute med släktingbarnen är också viktigt, speciellt om det finns snö!