Hoppa till huvudinnehåll

15 år sedan tsunamin i Thailand: Minnet av katastrofen bleknar – men risken för en ny tsunami minskar inte

En sandstrand med parasoller och människor.
Turister flockas igen till sandstränderna vid Thailands västkust. Under högsäsongen i december och januari är många hotell fullbokade. En sandstrand med parasoller och människor. Bild: Björn Ådahl Thailand,Jordbävningen i Indiska oceanen 2004

En av de mest förödande naturkatastroferna i modern historia ägde rum på annandag jul för 15 år sedan. Minst 230 000 människor dödades när en tsunami svepte över kusten i flera länder kring Indiska oceanen. I Thailand omkom också stora mängder utländska turister.

Varje dag drar den pensionerade fiskaren Vorasit Rattapong ett gatukök till en sandstrand nära sitt hem. Han tillreder smakliga friterade köttbullar som han i första hand säljer till thailändska turister.

– De kommer hit för att se ett minnesmärke som hedrar dem som dog i tsunamin. Förr kom det mycket besökare, men deras antal har minskat betydligt, berättar Vorasit med sin 17-åriga dotterdotter som tolk.

Själv hade Vorasit och hans familj tur. De hälsade på släktingar i närmaste stad, så de var inte på plats när tsunamin utplånade deras by och dödade en stor del av invånarna.

– Också vårt hem och min fiskebåt förstördes. Det tog länge innan vi kom på fötter, och fortfarande sörjer vi alla dem som omkom, säger Vorasit.

En person står på en strand med en tallrik köttbullar.
Vorasit Rattapong är beroende av den inhemska turismen. Han gör mer pengar genom att sälja köttbullar än när han var fiskare. En person står på en strand med en tallrik köttbullar. Bild: Björn Ådahl Thailand,Jordbävningen i Indiska oceanen 2004

Nyttig insamling, nya varningssystem

I dag ser man inga spår av förödelsen i Vorasits by, Ban Nam Khem. Bybornas öde fick mycket uppmärksamhet i Thailand, och det samlades in en stor summa för att stöda dem som överlevde.

Med de pengarna har man bland annat uppfört en skola i byn. Tack vare det har Vorasits dotterdotter lärt sig engelska.

Myndigheterna försöker också se till att invånarna vet vad de ska göra ifall det uppstår en ny tsunami. Vid alla vägar och gränder finns det skyltar som visar i vilken riktning byborna ska fly och var de ska samla sig när det varnas för störtvågor.

Det samma gäller för samtliga orter vid västkusten. Efter att mer än 5 000 människor dödades i katastrofen i Thailand var beslutsfattarna tvungna att gå in för att undvika att en ny tsunami skördar lika många offer som den förra.

Ofantliga krafter, rekordartad förstörelse

Invånarna i staden Banda Aceh var chanslösa. Bara 20 minuter efter att marken under dem hade skakat en stund svepte gigantiska störtvågor över dem.

Ingen vet exakt hur många stadsbor som dödades, men det uppskattas ha varit frågan om långt fler än 100 000. Sammanlagt omkom minst 170 000 människor i Indonesien, de flesta av dem i landskapet Aceh på den norra ändan av den väldiga ön Sumatra.

Jordbävningens epicentrum låg utanför Sumatras nordvästra kust. Det var den tredje kraftigaste uppmätta jordbävningen genom tiderna, och den gav upphov till upp till 30 meter höga tsunamivågor.

Två timmar senare nådde vågorna fram till Sri Lanka och kort därefter till södra Indien. I Sri Lanka dödades 35 000 människor och i Indien 16 000.

Sammanlagt skördade tsunamin minst 230 000 offer i 14 länder. I väst fick förödelsen i Thailand mycket uppmärksamhet som en följd av att mer än 2 000 utländska turister omkom på semesterön Phuket och på den populära badorten Khao Lak.

Av västländerna drabbades Sverige allra hårdast. Sammanlagt dödades drygt 540 svenskar i katastrofen.

Röda korset uppskattade att 3 700 finländare befann sig i orter som åtminstone delvis förstördes av tsunamin. Mer än 170 finländare dödades och minst 250 skadades.

Ett minnesmärke utanför fiskebyn Ban Nam Khem som personer går igenom.
Ett minnesmärke utanför fiskebyn Ban Nam Khem hedrar både thailändska och utländska offer för tsunamin. Det uppfördes av armén som deltog i räddningsarbetena i den förstörda byn. Ett minnesmärke utanför fiskebyn Ban Nam Khem som personer går igenom. Bild: Björn Ådahl Thailand,Jordbävningen i Indiska oceanen 2004

Unikt museum, svalt intresse

Nästan hälften av dödsoffren i Thailand var utländska turister. Klart fler människor omkom i badorten Khao Lak än i någon annan ort i landet.

Khao Lak är också den enda platsen där det har uppförts ett museum som är ägnat åt tsunamin och dess offer. På museet kan man dessutom se videor där turister som mirakulöst överlevde katastrofen skildrar sina dramatiska upplevelser.

En kvinna som säljer biljetter berättar att museet till en början var mycket populärt. Nu tar det emot färre och färre besökare.

– I medeltal kommer hit inte ens 100 människor per dag. Bara en liten del av turisterna i Khao Lak är längre intresserade av museet, säger hon.

En skylt som påminner om risken för nya tsunamin.
Skyltar som påminner om risken för nya tsunamin är utplacerade i närheten av alla boningar. Delar av kusten är så platt att det kan vara långt till platser där man kan känna sig säker. En skylt som påminner om risken för nya tsunamin. Bild: Björn Ådahl Thailand,Jordbävningen i Indiska oceanen 2004
En kvinna står vid biljettkassan i tsunamimuseet.
Intäkterna från tsunamimuseet används bland annat till att stöda barnhem i trakten. En del av barnen som förlorade sina föräldrar i tsunamin bor fortfarande på sådana hem. En kvinna står vid biljettkassan i tsunamimuseet. Bild: Björn Ådahl Thailand,Jordbävningen i Indiska oceanen 2004

Lokal välgörenhet, nordisk tragedi

Utanför museet säljer Plaek Wattana hantverk som har skapats av människor från trakten. Intäkterna används till att stöda familjer och individer som fortfarande lider av följderna av tsunamin.

– Tack så mycket och välkommen tillbaka, säger Plaek när han hör att hans kunder talar svenska. Han kan också prata litet finska, danska och norska.

Khao Lak har länge varit en populär badort bland nordborna. Följaktligen omkom mer än 540 svenskar i tsunamin, och de bildade den största gruppen av de utländska dödsoffren.

Också nästan 180 finländare omkom. Tsunamin är den värsta enskilda olyckan som har drabbat finländare under fredstid.

En person står framför ett souvenirstånd.
Plaek Wattana har haft mycket att göra med nordbor under årens lopp. Han föredrar dem framför andra turister. En person står framför ett souvenirstånd. Bild: Björn Ådahl Thailand,Jordbävningen i Indiska oceanen 2004

Försummat minnesmärke, faran återstår

Tsunamin svepte också över den berömda semesterön Phuket som ligger 100 kilometer söder om Khao Lak. På Phuket dödades ett par hundra människor.

Den värsta förstörelsen åstadkom störtvågorna på och bakom sandstranden Kamala. Där har man uppfört ett minnesmärke för att hedra dem som omkom.

I dag står minnesmärket i hörnet av ett arbetsfält. Det har börjat rosta, och det ger ett närmast övergivet intryck.

Under åren efter tsunamin minskade antalet turister kraftigt, men i dag kryllar det igen av folk på sandstränderna i Khao Lac och Phuket. Minnet av katastrofen bleknar, men risken för en ny tsunami minskar inte.

Minnesmärke över tsunamin.
Det enda minnesmärket över tsunamin på Phuket har sett bättre dagar. Få turister lägger längre märke till det. Minnesmärke över tsunamin. Bild: Björn Ådahl Thailand,Jordbävningen i Indiska oceanen 2004,Phuket