Hoppa till huvudinnehåll

Flicklejonen inledde VM med förlust – USA drog ifrån i premiären

Elli Suonpää jagar puck.
Flicklejonen inledde U18-VM med förlust. Elli Suonpää jagar puck. Bild: Suomen Jääkiekkoliitto ishockey,Finlands damlandslag i ishockey

Lika efter den första perioden. Men därefter hängde inte Flicklejonen med USA. Amerikanskorna tog hem matchen med 1–4 och Finland får i stället fortsätta att jaga öppningspoäng i morgon mot Kanada.

Finlands U18-damlandslag i ishockey har aldrig tagit sig till final i damernas U18-VM. En historisk finalplats är lagets målsättning i årets turnering i slovakiska Bratislava.

Ifjol vann Finland sitt andra brons genom tiderna.

Mästerskapet inleddes med tuffaste möjliga motstånd för Finlands del. USA har vunnit sju av tolv upplagor av turneringen och visade sig ha ett bra lag på benen även detta år.

Amerikanskorna tog ledningen halvvägs in i den första perioden genom Abbey Murphy på powerplay. I samma period utnyttjade även Flicklejonen ett numerärt överläge, då Kiira Yljänen kvitterade matchen på pass av Sofia Nuutinen.

I den andra perioden blev motståndet för svårt för Flicklejonen. Först förde Clara van Wieren USA upp i ledning och i slutet av perioden överlistade samme van Wieren Finlands välspelande målvakt Kiia Lahtinen på powerplay.

Rory Guildays 4–1 mål i början av den tredje perioden blev matchens sista fullträff.

Flicklejonens VM fortsätter redan i morgon med match mot Kanada, som tagit hem de fem andra VM-turneringarna. Matchen börjar klockan 13.30.

Resultat:

USA – Finland 4–1 (1–1, 2–0, 1–0)