Hoppa till huvudinnehåll

Författaren Anna Gullichsen: Jag fick skulden för min lillebrors död

Anna Gullichsen på Vegas vinterpratare kollagebild mot snöig skogsbakgrund.
Anna Gullichsen har skrivit ett tiotal barnböcker och sjungit och skrivit låtar i gruppen APA, föregångaren till Sås & Kopp. Hon har också jobbat som lärare i Steinerskolan och som trädgårdsmästare. Anna Gullichsen på Vegas vinterpratare kollagebild mot snöig skogsbakgrund. Bild: Parad Media / Grafik: Miro Johansson/Svenska Yle Anna Gullichsen,Yle Vega

Hennes lillebror gick genom isen och drunknade när han var bara 4 år gammal. Själv var hon 5 år och fick skulden, eftersom hon borde ha vaktat honom bättre.

Nu vinterpratar hon om skuld och saknad, men också om förlåtelse och försoning.

Författaren Anna Gullichsen är kanske mest känd för de populära bilderböckerna om Saga Blom. Men hon brinner för god barnkultur på bred front.

I många år har hon jobbat som lärare inom Steinerskolan. I tiderna var hon också sångerska och låtskrivare i gruppen APA, föregångaren till Sås & Kopp.

Hon är fembarnsmamma och farmor till tre barnbarn – och växte själv upp i en stor familj, som äldsta syskon i en skara på sex barn.

- Jag var bara 1 år och 5 månader gammal då min lillebror föddes. Jag tog emot honom som det anstår en storasyster. Och därefter, fram till den olycksaliga dagen drygt fyra år senare, skötte jag honom, berättar Anna.

En ödesdiger aprildag i början av 1960-talet gick lillebror genom isen och drunknade och storasyster Anna fick skulden.

Hon borde ha sett efter honom bättre, sades det. Dessutom tystades hela händelsen ned.

Sorgen kapslades in, stuvades undan utan etiketter eller förklaringar.

Anna Gullichsen och lillebrodern Harry som barn på gammalt fotografi.
Storasyster Anna och lillebror Harry var oskiljaktiga. Anna Gullichsen och lillebrodern Harry som barn på gammalt fotografi. Bild: Privat Anna Gullichsen

Gick i terapi som vuxen

Långt senare i livet, när Anna Gullichsen var nybliven fembarnsmamma och drabbades av utmattning, tog hon tag i sitt livstrauma och gick i terapi.

Då hade det gått många år av oförklarliga skuldkänslor. Hon poängterar ändå att hon inte hade någon olycklig barndom.

- Jag gjorde bara som alla andra, uteslöt minnen och känslor, för att bespara andra och mig själv. Men det fanns en saknad som jag hade svårt att definiera, jag var ensam på ett oförklarligt sätt.
Det fanns en bit som fattades, som skavde med sin frånvaro.

Att förstå barn blev hennes livsuppgift

Efter terapin blev lillebror igen levande och närvarande i Annas minnen.

- I olika skeden av livet har jag tänkt mycket på fyraåriga pojkar, när jag mött sådana, egna och andras, att de är hela mänskor som uppfattar världen omkring sig på sitt eget sätt. Att de är kloka och fulla av stora tankar.

Att förstå barn blev ett livsuppdrag för Anna, på många plan. Inom musik, drama och litteratur.

- Barnet har alltid stått i centrum för mitt skapande. Mina egna barn och andras barn har varit mina största inspiratörer, av barnbarnen har jag fått de bästa uppslagen till manus, säger Anna Gullichsen.

Anna Gullichsen med barnbarnet som är en bebis i famnen.
Anna är farmor till tre barnbarn. Här tillsammans med yngsta barnbarnet Arne. Anna Gullichsen med barnbarnet som är en bebis i famnen. Bild: Privat. Anna Gullichsen

Vegas vinterprat sänds under julveckan, kl. 10:03 och 18:03.

MUSIKLISTA
Eurythmics: I Saved The World Today
Georges Moustaki: Ma solitude
Coldplay: A Sky Full Of Stars
Ultra Bra: Minä suojelen sinua kaikelta
Kent: Kärleken väntar
Bo Kaspers Orkester: Vi kommer aldrig att dö
Laleh: Goliat
APA: Trollrök

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP