Hoppa till huvudinnehåll

Juniorlejonen lyckades inte bryta svenska monstersviten – Sverige vände och vann trots Justus Annunens storspel

Aatu Raty kämpar om pucken med Karl Henriksson.
Juniorkronorna vände och vann mot Finland. Aatu Raty kämpar om pucken med Karl Henriksson. Bild: CTK/All Over Press Finlands herrjuniorlandslag i ishockey,Sveriges herrjuniorlandslag i ishockey,Karl Henriksson

Zorromål, fina räddningar och ett dramatiskt förlängningsavgörande. Finland och Sverige bjöd på en riktig svängig inledning på junior-VM. Juniorlejonen var nära seger, men Sverige lyckades vända matchen till en 3–2-seger och förlänga sin supersvit i JVM-gruppspel. Efter matchen var Juniorlejontränaren Raimo Helminen besviken över sina adepters nervositet.

Obesegrade i gruppspelet sedan 2006. Under de 48 raka gruppspelsmatcher som Juniorkronorna vunnit på raken hade Finland hunnit förlora 24 gånger i gruppspelssammanhang.

Juniorlejonen hade med andra ord en tuff utmaning framför sig direkt i premiären i årets upplaga av junior-VM.

Men Finland såg ut att vara på väg att sätta stopp för den enorma svenska segersviten – tills en sen vändning.

– Alla gav sitt yttersta, men spelarna var nervösa och då såg spelet ut så här, sade Finlands tränare Raimo Helminen efteråt.

Juniorlejonen svarade för den första periodens enda mål. Strax efter att lagets numerära överläge tagit slut hittade Anttoni Honka Patrik Puistola vid bakstolpen och Puistola styrde in pucken med foten.

Höglander svarade för sanslöst drömmål

Sverige hade kommandot i den första perioden, men Justus Annunen i det finländska målet visade med sina räddningar att något alldeles extra skulle behövas för att överlista honom.

Och Juniorkronornas anfallare Nils Höglander visade i den andra perioden att han hade något alldeles extra att tillgå.

Höglander rörde sig med fart bakom det finländska målet och slog till med ett zorromål. Varken Annunen eller backen Ville Heinola hann reagera tillräckligt snabbt på Höglanders rörelser och drömmålet var ett faktum.

Den 19-åriga Rögleanfallaren har redan hunnit med samma konststycke två gånger i SHL.

Och enligt Höglander själv är det inte ett så märkvärdigt mål.

– Jag hade ganska mycket yta och jag har ju tränat på det där och gjort det förut. Det var bara att testa och, ja, det blev ju mål, sade Höglander till svenska TV6 enligt Aftonbladet.

– Så svårt är det nog inte. Det är många som kan göra det, det gäller bara att prova, uppmanade anfallaren.

Så svårt är det nog inte.― Nils Höglander om sitt zorromål.

Kupari tvingades utgå

Mittenperioden bjöd på ytterligare ett mål. Ett blåvitt sådant. Detta genom Kristian Tanus som satte in returen från Patrik Puistolas skott.

I den sista perioden behöll Sverige sitt övertag och fortsatte att tvinga Annunen till kvalificerade parader.

Lassi Thomson hade ett ypperligt läge att utöka den finländska ledningen, men i övrigt fick Finland stå emot flera svenska anstormningar.

Knappt halvvägs in i perioden började motgångarna komma för Juniorlejonen. Först skadade sig lagets stjärna Rasmus Kupari efter en kollision med den svenska backen Philip Broberg och fem minuter före slutet kom den svenska kvitteringen genom Samuel Fagemo.

Avgörande i förlängningens absoluta slutskede

Oavgjort efter 60 minuter betydde en förlängning med spel med tre mot tre.

Den svängiga förlängningen bjöd på chanser i båda ändorna av planen, men utvisningen som Finlands kapten Lassi Thomson tog i slutet av förlängningen kom att bli ödesdiger för Juniorlejonen.

Matchen såg redan ut att vara på väg mot straffar, men Alexander Holtz ville annat. 17-åringen avgjorde matchen till svensk 3–2-seger med bara fem sekunder kvar att spela.

– Vi var spända och gjorde många misstag, även om motståndarna också gjorde det. Vi spelade stundtals bra och stundtals mindre bra, men nu är matchen överstökad, sade Helminen.

Lagkaptenen Lassi Thomson var besviken efteråt.

– Vi kan inte vara så nöjda, vi gjorde väldigt många misstag. Mycket berodde säkert på nervositeten.

Juniorlejonens turnering fortsätter på lördag. Då står Slovakien för motståndet i en match som börjar klockan 16 och sänds direkt på TV2 och Arenan.

Resultat, junior-VM, torsdagens matcher:

Grupp A:
Schweiz – Kazakstan 5–3 (2–1, 1–2, 2–0)
Sverige – Finland 3–2 efter förlängning (0–1, 1–1, 1–0, 1–0)

Grupp B:
Tjeckien – Ryssland 4–3 (2–2, 2–1, 0–0)
Kanada – USA 6–4 (0–2, 3–0, 3–2)