Hoppa till huvudinnehåll

Mannen bakom tiotals tv-gudstjänster går i pension: Ska inte sitta hemma och se på Netflix

Man i korridor.
Bengt Klemets går i pension. Man i korridor. Bild: Yle / Anna Kurtén Yle,bengt klemets

85 tv-gudstjänster, hyllade barnprogram och fullstora amerikanska jaktplan i faner. Bengt Klemets har varit med om det mesta under sin 30 år långa karriär på Yle. Nu går har i pension.

För de flesta är Bengt Klemets känd från andliga program och han inledde sin karriär på Yle på 1980-talet som ansvarig för produktionen av radiogudstjänster. Något som föll honom naturligt eftersom han hade studerat teologi och blev prästvigd 1977.

Efter några år inom radio var det dags att sadla om för tv-produktion.

– På 90-talet var teamen stora. Vi hade 26 man som kom ut till kyrkan på lördag morgon och byggde och övade och sedan hade vi sändningen på söndag. I dag har det halverats ungefär, samma jobb görs med hälften mindre personal.

För bildregissören och producenten började dock jobbet redan fyra-fem månader tidigare med kontakt med församlingen. Då gick man igenom hela processen för att se hur de kommer att bygga upp sin gudstjänst.

Att göra tv-gudstjänster där allt ska vara ordnat till punkt och pricka, har inte utrymme för det här fria skapandet i sista sekunden― Bengt Klemets

Men det var inte alltid så enkelt. Vissa präster ville inte alltid hålla sig till manuset.

– Att göra tv-gudstjänster där allt ska vara ordnat till punkt och pricka, har inte utrymme för det här fria skapandet i sista sekunden. Det var ett sådant fall som fick mig att tacka ja till barnprogram.

Från himlaliv till ett himla liv

I mitten av 1990-talet var det alltså dags att igen pröva på något nytt för Bengt Klemets. Joan Harms, som då var chef för FST, ville ha Klemets som producent för barn-tv i Vasa.

– Första gången svarade jag nja, jag vet hur barn kommer till, men jag vet absolut ingenting om barn-tv. Vid andra försöket sade jag ja och här hade jag fantastiskt roligt med alla dessa fina redaktörer och skriptor som fanns i Vasa från slutet av 90-talet.

Under Klemets tid som producent gjordes flera prisbelönta barnprogram i Vasa. Bland andra Oppåner å hitådit. Men den produktion som Klemets minns bäst är det tvåspråkiga programmet OH, som handlade om flyg.

– Vi byggde ett flygledartorn uppe på taket här på redaktionen i Vasa och nere på gräsmattan hade vi ett amerikanskt jaktplan, i faner visserligen, men det var fullstort.

– Programmet leddes av två ungdomar i 17-årsåldern, som inte hade någon tv-erfarenhet. I dag är den ena riksdagsledamot, Silvia Modig, och den andra är en framstående skådespelare, Sampo Sarkola.

Det var säckvis med papper som kom och 99 procent var väldigt positiva.― Bengt Klemets

Enligt Klemets arbetade hela teamet vansinnigt mycket. De började klockan tre på natten, körde direktsändningen, vilade en timme och sedan började de förbereda följande dags program.

– Programmet fick ett väldigt stort genomslag. Vi hade 30 000 fax på de tre veckorna. Det var säckvis med papper som kom och 99 procent var väldigt positiva.

Återkomsten till det andliga

En organisationsreform inom bolaget fick honom att återvända till det andliga. Han blev tillfrågad vad han ville göra och svaret var enkelt: Han ville bli producent för livsåskådning.

Allt som allt har han producerat kring 85 tv-gudstjänster, men alltid har inte allt gått som på Strömsö. Som en sommar då de skulle sända från Ekenäs och det inte gick att få kontakt med Böle.

– Under den tiden gick signalen från mast till mast, i dag är det via satellit och vi är inte beroende av mastar. Vi sökte och sökte utan att hitta något fel och ungefär 20 sekunder före sändningen skulle börja, fick vi kontakt.

– Det var helt enkelt en sommarvikarie som hade stängt strömmen till den masten som han ansvarade för. Vi gick dit och knäppte på den 20 sekunder före sändningen. Då var jag nog lite nervös.

Nu behöver han inte längre vara nervös och inte frun heller eftersom det inte blir någon motorcykel till pensionsdagarna för Klemets, det har frun strikt förbjudit.

Vad han ska hitta på nu när han har all tid i världen är svårt att säga.

– Jag är öppen för förslag. Jag har haft ett alldeles fantastiskt fint jobb och verkligt fina arbetskamrater i alla dessa år. Att lämna den biten är inte lätt. Jag har fått vara frisk och det mesta fungerar väl mellan öronen också, så ska jag sitta hemma och titta på Netflix? Nej, det tror jag inte, säger han.

Läs också