Hoppa till huvudinnehåll

Rekordfå födslar i Japan – landets demografiska kris allt djupare

En japansk flicka klädd i tomtedräkt deltog i ett välgörenhetslopp i Tokyo den 22 december.
En japansk flicka klädd i tomtedräkt deltog i ett välgörenhetslopp i Tokyo den 22 december. En japansk flicka klädd i tomtedräkt deltog i ett välgörenhetslopp i Tokyo den 22 december. Japan

Nya siffror som publicerades under julhelgen visar att antalet födslar var rekordlågt i Japan igen i år. Bara omkring 864 000 barn föddes i Japan under 2019, rapporterar CNN. Det är den lägsta siffran nyfödda sedan 1899 då man började föra statistik över födslarna.

Antalet nyfödda i Japan var ungefär 54 000 färre än året innan och 2019 blir det fjärde året i följd som det föds färre än en miljon barn i Japan.

Antalet dödsfall var däremot rekordhögt och uppnådde nästan 1,38 miljoner. Det medförde en befolkningsminskning på 512 000 människor.

Japan hade i fjol cirka 124 miljoner invånare. Invånarantalet väntas ha sjunkit till ungefär 88 miljoner år 2065.

Enligt CNN är över 20 procent av Japans befolkning nu över 65 år. Det är ett tröskelvärde för vad som brukar betraktas som en kraftigt åldrande befolkning. I Europa gäller det samma också i exempelvis Tyskland. USA, Storbritannien, Singapore och Frankrike väntas också ta steget över den tröskeln före 2030.

Den nuvarande japanska regeringen, under premiärminister Shinzo Abe, försöker motverka den demografiska utvecklingen bland annat genom att erbjuda gratis förskola och dagvård till allt fler japanska barn.

Källor: CNN, Nikkei Asian Review, Yle