Hoppa till huvudinnehåll

Kanada för tuffa för Flicklejonen – höll jämna steg med världsmästarna i dryga 40 minuter

Nelli Laitinen firar mål.
Nelli Laitinen gjorde Finlands enda mål. Nelli Laitinen firar mål. Bild: Riku Laukkanen Nelli Laitinen,U18-VM i ishockey för damer 2020

Åtta möten i U18-VM och åtta förluster mot Kanada. Så ser statistiken ut för Flicklejonen som fortsätter turneringen med att möta Ryssland på söndag.

Första perioden var helt klart Kanadas och Flicklejonen hade fullt upp med att hålla jämna steg med de regerande världsmästarna. Men byte för byte jobbade de sig in i matchen. Och belöningen kom i form av Nelli Laitinens powerplaymål som kronan på verket strax före första pausvilan.

Jämnt i den andra perioden

Den andra perioden såg betydligt jämnare ut än vad skottstatistiken låter förstå. Finland skapade lägen och framförallt i slutet av andra perioden, då de fick chansen att spela med fem mot tre, såg det ut som om Flicklejonen kunde ta ledningen, men Ottawa Senators-keepern Kayle Osborne vek sig inte en tum.

Efter dryga 40 minuter var det sedan kört. Då klev Kanada in och avgjorde matchen. Charlotte Kettyle trollade pucken bakom Aino Laitinens rygg och efter det lyckades Flicklejonen inte jobba sig tillbaka in i matchen. I stället fortsatte kanadensarna att rada upp mål. Det fjärde kom i tom bur.

Ryssland väntar på söndag

Finland har nu spelat två av tre matcher i gruppspelet och har hittills tagit noll poäng. Turneringen fortsätter för Flicklejonens del på söndag då de möter Ryssland.

Samtliga lag från grupp A går vidare. USA och Kanada sedvanligt direkt till semifinal, medan Finland och Ryssland spelar kvartsfinal mot de två bästa i grupp B på måndag.

Finland - Kanada 1–4 (1–1, 0–0, 0–3)

05.16 0–1 Lindsay Bochina (Jenna Buglioni)
19.21 1–1 Nelli Laitinen (Sanni Rantala, Kiira Yrjänen) powerplay
46.53 1–2 Charlotte Kettyle (Marianne Picard)
52.37 1–3 Maddi Wheeler (Anne Cherkowski)
54.55 1–4 Sarah Wozniewicz (Kendall Cooper) i tom bur

Aino Laitinen 27 räddningar (11+10+6)
Kayle Osborne 12 räddningar (4+4+4)