Hoppa till huvudinnehåll

Österbottniska slalombackar fem före att öppna – "barnen frågar varje morgon att när öppnar backen"

En man i 40-årsåldern står vid roten av en skidbacke.
Pistansvarige Janne Smeds ser framemot kallare dagar. En man i 40-årsåldern står vid roten av en skidbacke. Bild: Yle/Juho Teir skidbackar,Kristinestad,vinter,Bötombergen,janne smeds

Många österbottniska slalombackar väntar på kalla dagar för att kunna öppna säsongen. Vid Bötombergen i Kristinestad hoppas man kunna inleda säsongen direkt efter jul.

Vädret har inte varit det bästa med tanke på snöläggningen vid slalombackarna, men tack vare några kalla dagar i november ser läget ganska bra ut, åtminstone vid Bötombergen i Kristinestad.

- Nog är det tröstlöst med sådant här väder, men vi är faktiskt ganska bra på gång med snöläggningen. Vi har kanske 80 procent klart, så ge oss tre dygn så har vi det klart. Två-tre grader minus räcker bra så kan vi göra den sista snön, säger pistansvarige Janne Smeds.

Normalt har backarna vid Bötombergen öppnats först i januari, men i dagens läge har man tre snökanoner med bra pumpar och rörsystem.

- Nu går det mycket snabbare än det gjorde förr. Målet är nog alltid att öppna till julen, konstaterar Smeds.

En grön snökanon står mitt i en skidbacke.
I dagens läge är snökanoner ett måste för att få backarna i skick. En grön snökanon står mitt i en skidbacke. Bild: Yle/Juho Teir Snökanon,skidbackar,Bötombergen,Kristinestad,snö

- Det är jullovet och kring nyår som är vår viktigaste tid och då har vi mycket folk här. Just nu har ju barnen inget att göra, de kan inte skida, de kan inte pulka, de kan inte skrinna. Det är vår uppgift nu att få backen öppnad.

Vid Bötombergen sköts dessutom det mesta på talkokrafter. Några ungdomar är anställda under säsongen, men bland annat Smeds ställer upp gratis för skidbacken.

- Man vill ställa upp för barnen och ungdomarna och jag har egna barn som frågar varje morgon att när öppnar backen. Min morfar har brunnit för Bötombergen hela livet så det är väl en fortsättning på det.

Ny lift för småttingarna

Inför den här säsongen har man även fått en ny lift till backen. Tidigare har man bara haft en ankarlift, men i år har man för första gången en barnlift för de allra minsta barnen.

- Det är något som jag jättelänge har önskat hit. Backen är ganska brant, så många kanske räds att åka med sina små barn i ankarliften, säger Smeds.

- Redan om du kan stå på benen så kan du använda barnliften. Det är inte mycket lutning och det kan inte egentligen hända så mycket. Den kommer dessutom att vara gratis så vem som helst kan gå dit och prova.

En cirka 50 meter lång barnlift i en slalombacke.
Den cirka 50 meter långa barnliften är ett viktigt komplement till slalombacken vid Bötombergen. En cirka 50 meter lång barnlift i en slalombacke. Bild: Yle/Juho Teir Skidlift,Bötombergen,Kristinestad,skidbackar

Staden hade reserverat 50 000 euro för utvecklingen av Bötombergen och då föreslog Smeds en barnlift. Den ungefär 50 meter långa liften installerades i somras.

- En elevatorlift kostar tusen euro per meter, så vi köpte så långt som vi hade pengar till, säger Smeds med ett skratt.

Simpsiö och Kaustby har öppet

Precis som vid Bötombergen väntar också andra skidcenter i Österbotten på kallare väder. I Södra Österbotten finns dock skidcentret Simpsiö i Lappo som öppnade säsongen förra veckan. Skidcentret i Kaustby öppnade en backe den 14 december, men väntar på kallare väder innan barnbacken kan öppna.

I Vörå planerar man att öppna åtminstone en backe lördagen den 28 december och enligt anläggningsskötare Anders Wikström är det ganska normalt att öppna kring den tiden på året.

- Vi brukar sträva till att öppna i mellandagarna. Just nu är snön lite för mjuk, den skulle få bli skarpare. Men då måste det bli några minusgrader, säger han.

Vid Öjberget i Vasa är situationen sämre. Där kommer man inte att öppna backarna före årsskiftet och det kan bli tufft att ens hinna öppna under jullovet.

- Jag har sagt att det här är Finlands mest utmanande ställe då det gäller slalombackar. Havet är så nära, så även om det är minusgrader på andra ställen, så kan det vara plus här, säger Jari Kiveliö, arbetschef för idrottsservicen i staden.

Öjberget i Vasa
Så här såg det ut vid Öjberget i januari för ett par år sedan. Öjberget i Vasa Bild: Yle / Filip Sten Öjberget

På Öjberget finns åtta snökanoner och man är beredd att lägga igång kanonerna direkt då vädret tillåter.

- Det förutsätter att vi har ungefär -5 grader i en vecka, säger Kiveliö.

När man väl är igång kan man hålla på länge

Än så länge får alltså de flesta ivriga slalom- eller snowboardåkare vänta på att backarna öppnas, men då backarna väl gjort det, pågår säsongen ganska länge.

- Vi brukar alltid ha öppet till påsken, men allt är beroende på vädret. Vi stänger inte egentligen förrän snön har smält bort, konstaterar Smeds.

Hur mycket tål backen?

- Den tål nog ganska mycket. Det är mycket slitage och den ska klara väder och vind. Vi ska inte behöva stänga backen mitt i vintern om det regnar i två dagar.

- Den snö som vi har här nu tillverkade vi i november och vi vet hur mycket det har regnat på en och en halv månad, så den tål nog mycket.