Hoppa till huvudinnehåll

Stor variation bland österbottniska riksdagsledamöter – oppositionspolitiker talar mer i plenum

Plenisalen i riksdagen 12.9.2019. Bilden är tagen uppifrån.
Riksdagens plenisal. Plenisalen i riksdagen 12.9.2019. Bilden är tagen uppifrån. Bild: Pekka Tynell / YLE riksdagen,Riksdagshuset (Finland)

Riksdagsledamöternas aktivitet i plenum varierar starkt. Ledamöterna i Vasa valkrets har hållit mellan 6 och 77 anföranden i plenum under den här valperioden. Men aktiviteten i plenum säger inte allt om en riksdagsledamots flitighet.

Bland de österbottniska riksdagsledamöterna är det Centerns Mika Lintilä som är i topp med 77 anföranden. Det här hänger dock ihop med att Lintilä fungerat som finansminister och näringsminister under den här valperiodens första kalenderår.

Andra i toppen är sannfinländaren Juha Mäenpää och samlingspartiets Paula Risikko med 70 anföranden vardera.

Vaalikauden päättäjäiset 2019.
Paula Risikko, saml. Vaalikauden päättäjäiset 2019. Bild: Laura Railamaa / Yle Paula Risikko,Riksdagsvalet i Finland 2019

- Det är naturligt att Lintilä som minister haft flera anföranden, och det är också normalt att oppositionspolitiker är mer benägna att hålla anföranden i plenum än politiker från regeringspartierna, säger statsvetaren Thomas Karv vid Åbo akademi i Vasa.

Centerns Kivisaari ofta i talarstolen

Därefter finner vi i statistiken Centerns enda nyinvalda ledamot från valkretsen, nämligen Pasi Kivisaari. Han har hållit 64 anföranden.
- Kivisaari har en bakgrund som rektor och som stadsstyrelsens ordförande i Seinäjoki och har därmed säkert en viss vana av att hålla anföranden, säger Thomas Karv.

Pirkka-Pekka Petelius ja Pasi Kivisaari Eduskunnassa
Pasi Kivisaari t.h. Pirkka-Pekka Petelius ja Pasi Kivisaari Eduskunnassa Bild: Pekka Tynell / YLE riksdagsledamöter,riksdagen,Gröna förbundet,Pirkka-Pekka Petelius,Centern i Finland,Pasi Kivisaari

Också Centerns övriga ledamöter från Vasa valkrets, Antti Kurvinen och Mikko Savola har varit flitiga i talarstolen, Savola 39 och Kurvinen 34 gånger.
- Egentligen har Kurvinen rätt få anföranden med tanke på att han är Centerns riksdagsgrupps ordförande, säger Karv.

Thomas Karv, statsvetare på Åbo Akademi i Vasa.
Thomas Karv. Thomas Karv, statsvetare på Åbo Akademi i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Thomas Karv,åbo akademi i vasa

För det är inte bara en fråga om egen aktivitet. Just riksdagsgruppens ordförande brukar ofta placera sig högt i den här statistiken eftersom det allra oftast är ordföranden som framför gruppanföranden. Men också den här positionen accentueras i opposition.

Bland socialdemokraterna har nyinvalde Kim Berg hållit 49 anföranden vilket får anses vara en aktningsvärd siffra för en nyvald riksdagsledamot. Kollegan Matias Mäkynen har hunnit med endast ett anförande, men han tillträdde i riksdagen först från början av december, som ersättare för Jutta Urpilainen som tillträdde som EU-komissionär.

Plenarstatistiken säger inte allt

En man som tidigare år har placerat sig högt i statistiken om antal anföranden är kristdemokraten Peter Östman. I år placerar sig Östman i mittenskiktet, med 41 anföranden.
- De två senaste valperioderna har jag varit kristliga riksdagsgruppens ordförande men jag tyckte att åtta år får räcka, säger Östman.

Peter Östman.
Peter Östman (kd). Peter Östman. Bild: Tapio Luoma-aho riksdagen,östman

41 anföranden placerar ändå Östman före SFP:s samtliga ledamöter från Österbotten. Justitieminister Anna-Maja Henriksson har hållit 39 anföranden och Joakim Strand 13.

- Strand har inte heller tidigare utmärkt sig som någon som är flitig att tala i plenum utan han talar mera i utskottsarbetet, säger Karv.

Mikko Ollikainen har hållit 11 anföranden under sina första månader i riksdagen och Anders Norrback sex anföranden.

- Många ser mig som en politiker som jobbar mycket med jodrbruksfrågor. Men jag har engagerat mig också i miljöfrågor, säger Norrback.

- Också i till exempel utbildningsfrågor har jag följt med och försökt trycka på i olika sammanhang säger Anders Norrback.

Anders Norrback ja Mikko Ollikainen eduskunnassa 23.10.2019
Mikko Ollikainen (t.v.) och Anders Norrback, båda sfp. Anders Norrback ja Mikko Ollikainen eduskunnassa 23.10.2019 Bild: Pekka Tynell / YLE riksdagsledamöter,riksdagen,Svenska folkpartiet i Finland,Anders Norrback,Mikko Ollikainen

Hur stor vikt ska man då sätta vid antalet anföranden?
- Faktum är att det mesta som diskuteras i plenum redan har stötts och blötts i utskotten. Men framför allt för oppositionen är plenum den stora möjligheten att föra fram den alternativa politiken, säger Thomas Karv.

Statistiken i den här artikeln anger antalet anföranden i riksdagen under nuvarande valperiod, det vill säga efter riksdagsvalet i april fram till den 18.12.2019. Riksdagen höll plenum ännu 19 och 20.12.

Läs också