Hoppa till huvudinnehåll

Juniorlejonens svar efter knackiga VM-premiären – superlöftet Aatu Räty gjorde ett läckert solomål i jättesegern mot Slovakien

Finland lekte i JVM-gruppspelet och krossade Slovakien. Sju olika spelare gjorde mål – bland annat dundertalangen Aatu Räty. 17-åringen gjorde sitt allra första JVM-mål genom att lirka in pucken köksvägen.

JVM-premiären mot Sverige på annandagen skapade frågetecken runt Finlands lag. Det allra största – att förstecentern Rasmus Kupari gick sönder – gav direkta följder i dag.

I mötet med Slovakien spelade Juniorlejonen med elva anfallare – men det vållade absolut inga bekymmer.

Finland hade lekstuga mot slovakerna, gav svar på tal efter lite bistert prat efter premiären och vann med hela 8–1. Sju olika finländare noterades i målskyttet.

– Det gick som vi hade tänkt oss. Vi startade med bra fart i spelet och de var tvungna att ta utvisningar. Pojkarna gjorde ett gott jobb, säger förbundskaptenen Raimo Helminen till Yle.

Rankad som draftetta

Den målskytt som stod ut allra mest är 4–0-målskytten Aatu Räty. Dels för att 17-åringen är yngst i hela turneringen, dels för att han bjöd på hockeygodis när han öppnade målkontot i Trinec.

Räty stod för ett solomål när han drev in mot kassen från kanten, valde att ta köksvägen och åkte bakom målet och lirkade in pucken vid den andra stolpen.

Målet bar en lirares signum – och Räty har minsann en framtid som en hockeymagiker. Kärpät-spelaren är det färskaste exemplet på hur mycket talang som finländsk ishockey får fram.

För tillfället är Räty rankad som etta inför NHL-draften 2021 – och redan nu bär han ett rätt stort ansvar i Finlands JVM-lag.

Juniorlejonen firar ett mål.
Lenni Killinen gratulerar Aatu Räty efter ett mål. Juniorlejonen firar ett mål. Bild: All Over Press Finlands herrjuniorlandslag i ishockey

Redan i premiären var kedjan med Aatu och Aku Räty samt Sampo Ranta initiativrik – och RRR-formationen fortsatte att imponera mot ett riktigt svagt Slovakien.

Trion stod för tre av Finlands mål i krossen.

– Vi vågar vara framfusiga, håller pucken och har den vägen fått till spelet, säger Aatu Räty till Yle.

Väldigt blekt Slovakien

Framför ögonen på Lejonens guldtränare Jukka Jalonen rivstartade Finland. Efter knappt fem minuter kom ledningsmålet i powerplay genom Patrik Puistola.

Efter tjugo minuter stod det 2–0 och i den andra perioden rasade Slovakien ihop. I rätt hastig takt gjorde Juniorlejonen fyra mål och då var det definitivt avgjort.

– Slovakien är väldigt, väldigt blekt, konstaterar Yle Sportens kommentator Christoffer Herberts i sändningen.

Den tredje perioden blev en transportsträcka. Finland ville slösa så lite krafter som möjligt med tanke på att nästa gruppspelsmatch spelas redan på söndag.

Juniorlejonen dödade några utvisningar, Justus Annunen släppte inte in mer än ett mål i den andra perioden, Ville Petman soloåkte in 8–1 och Finland tog sin första seger i årets JVM.

När gruppens svagaste lag Kazakstan står för motståndet på söndag är allt annat än en ny triumf en jätteskräll.

– Vi är på rätt väg. Det finns alltid saker att förbättra och det vet också spelarna om. Men matcherna kommer tätt i den här turneringen och man hinner utföra några mirakel, säger Helminen.

I den andra gruppen skrällde Tyskland och slog hemmanationen Tjeckien. Tyskland – med Toni Söderholm i båset som en assisterande tränare – satte det fjärde och avgörande målet i tredje perioden.

Ishockey, junior-VM:

Grupp A:
Finland–Slovakien 8–1 (2–0, 5–1, 1–0)
4.54 1–0 Patrik Puistola (Joonas Oden, Kristian Tanus) PP
13.21 2–0 Aku Räty (Aatu Räty, Sampo Ranta)
27.15 3–0 Joonas Oden (Patrik Puistola, Kristian tanus) PP
28.26 4–0 Aatu Räty (Matias Maccelli, Lenni Killinen)
33.14 5–0 Mikko Kokkonen (Sampo Ranta)
34.51 6–0 Eemil Erholtz (Lassi Thomson, Kim Nousiainen)
36.34 6–1 Robert Dzugan (Danil Vladimir Tkac, David Mudrak) PP
39.30 7–1 Aku Räty (Matias Maccelli, Ville Heinola)
52.03 8–1 Ville Petman BP

Grupp B:
Tjeckien–Tyskland 3–4 (1–2, 0–1, 2–1)