Hoppa till huvudinnehåll

Mindfulnessövningar och roliga skyltar ska hjälpa Stockholm stå ut med Slussenbygget

Fem år har gått och fem återstår av det enorma byggprojektet mitt i staden. Kommunikationsavdelningen gör allt de kan för att få stockholmarna att orka.

Roliga skyltar om mindfulness, knattegluggar där barn kan kika in på bygget samt en julpyntad lyftkran, alltså en julkran, hör till medlen som Stockholm använt för att göra Slussenbygget lite mer uthärdligt.

Slussenbygget och en skylt där det står "Bränna tungan på varmt kaffe, spräcka mobilskärmen och bad hairdays. Bara för att nämna några saker som är jobbigare än Slussenbygget."
Bränna tungan på hett kaffe kanske är värre än att stå ut med Slussenbygget? Slussenbygget och en skylt där det står "Bränna tungan på varmt kaffe, spräcka mobilskärmen och bad hairdays. Bara för att nämna några saker som är jobbigare än Slussenbygget." Bild: Frida Lönnroos Slussen,Stockholm,byggarbetsplatser

Det är fem år sedan Slussenbygget inleddes och det är ytterligare minst fem år kvar tills stadens andel av bygget står klart.

Stockholms stad försöker göra vad de kan för att göra det så smidigt som möjligt alla som bor och rör sig i området.

– Det här är en plats där nästan 450 000 människor passerar varje dag, det här är deras vardag. Och då vill vi göra den lite mera rolig, också lite inbjudande, säger Eva Rosman, enhetschef för kommunikationen kring Slussen, på Stockholms stad.

Den enorma byggarbetsplatsen vid Slussen i Stockholm.
Slussen är både sluss och knutpunkt för flera trafikformer. Det är femte gången den byggs om. Den enorma byggarbetsplatsen vid Slussen i Stockholm. Bild: Frida Lönnroos Slussen,Stockholm,byggarbetsplatser

Slussenbygget har en egen webbsajt, en telefonlinje och konton på sociala medier. Staden ordnar också regelbundet träffar med invånarna i området. Till jul var det glögg och på våren blir det broinvigningsfest.

Det är många som hör av sig med frågor.

En del vill bara veta hur tar jag mig till jobbet i morgon, någon annan vill veta kommer jag kunna sova i natt när ni spränger
Eva Rosman.
Eva s är chef för kommunikationen kring Slussenarbetet. Eva Rosman. Bild: Frida Lönnroos Slussen,Stockholm,byggarbetsplatser,Eva Rosman

– En del vill bara veta hur tar jag mig till jobbet i morgon, någon annan vill veta kommer jag kunna sova i natt när ni spränger, nån annan att är det nån idé att jag köper en lägenhet här eller kan min affär eller restaurang överleva under byggtiden. Och så ytterligare en majoritet vill bara veta hur blir det sen, vad händer, vad gör ni.

Och det är mycket som ska hända för en budget på över 12 miljarder kronor.

Slussens byggarbetsplats och en skylt där det står "Practice mindfulness here".
"Öva mindfulness här" uppmanar en skylt mitt i de tillfälliga trafikarrangemangen kring bygget. Slussens byggarbetsplats och en skylt där det står "Practice mindfulness here". Bild: Frida Lönnroos Slussen,Stockholm,byggarbetsplatser

På våren anländer den nya bron som byggts i ett stycke i Kina. Att den byggs där och sedan måste transporteras runt halva världen är en av de saker Slussenbygget kritiserats för.

Oroliga röster hörs också om sprängningarna som görs i Katarinaberget där den nya bussterminalen byggs, under bostadsområden med många gamla hus, flera byggda på 1600-talet.

Tillfällig bussterminal vid Slussenbygget i Stockholm.
Både bussarna och tunnelbanan har fått tillfälliga terminaler och ingångar så att trafiken ska löpa under byggarbetet. Tillfällig bussterminal vid Slussenbygget i Stockholm. Bild: Frida Lönnroos Slussen,Stockholm,byggarbetsplatser

Och som med många stora byggarbeten i Finland har också Slussens budget skenat iväg.

Ny bro, ny bussterminal, ny park

Den stora guldbron från Kina anländer havsvägen på våren. Den öppnar i augusti 2020.

– Bron är det stora nu, vi ska ha en stor invigning med pompa och ståt.

Viking lines passagerare får ta omväg i februari

När Slussens nya guldbro anländer från Kina och ska monteras i slutet av februari kommer Stadsgårdsleden att vara avstängd i upp till två veckor.

Det här påverkar bland annat passagerare som anländer till Stockholm med Viking line. Både biltrafik och fotgängare leds om till Folkungagatan och Södermalm.

Bron monteras troligen i slutet av februari.

När bron väl är på plats kan den tillfälliga bro som finns där nu rivas, och då kommer man tydligare att se hur nya Slussen kommer att se ut.

Bron och den nya bussterminalen är två av de största bygginsatserna, men för de som rör sig i området är det mycket som kommer att förändras.

Miniatyrmodell av Slussen när bygget är klart.
Vid Slussen finns en utställningslokal med mera information om bygget. Miniatyrmodell av Slussen när bygget är klart. Bild: Frida Lönnroos Slussen,Stockholm,byggarbetsplatser

Det ska bland annat byggas en helt ny park ovanpå biltunnlarna, på vägen mellan Slussen och det som för finländare är känt som Viking Line-terminalen.

Så byggs det också nya promenadväggar längs stranden, och nya broar och bryggor för fotgängare och cyklister. När Stockholm stad är klar med sin andel av bygget 2025 kan byggandet av nya kontorshus i anslutning till den nya terminalen och shoppingcentret inledas.

Miniatyrmodell av Slussen när bygget är klart.
Till vänster den nya parken som byggs nedanför Katarinahissen och Gondolen. I mitten den nya bron och till höger nya visionen för Södermalmstorg. Miniatyrmodell av Slussen när bygget är klart. Bild: Frida Lönnroos Slussen,Stockholm,byggarbetsplatser

Slussen har byggts om med ungefär hundra års mellanrum, än för att själva slussen och vattenmassorna krävt det, än för att den stora ökningen i antalet bilar krävt det.

– Den här gången bygger vi om för människorna, säger Eva Rosman.

Eva Rosman och Slussenbygget.
Den här gången byggs Slussen om för människorna, säger Eva Rosman. Eva Rosman och Slussenbygget. Bild: Frida Lönnroos Slussen,Stockholm,byggarbetsplatser

Hon förklarar att målet är att föra stockholmarna närmare Mälaren och havet på var sin sida om Slussen.

Vad ser du själv mest fram emot att se när det är klart?

– Min favoritplats är de låga broarna som går över vattnet, med bänkarna, när man kommer så oerhört mycket närmare vattnet än man gjorde tidigare. Det ska bli underbart att sitta där en solig dag och titta ut över vattnet och höra måsar och se folk gå och cykla förbi.

Slussenskylt där det står "Turister hitåt, hipsters ditåt".
Ingen som ska ta sig mellan Gamla stan och Södermalm kan undvika Slussen. Slussenskylt där det står "Turister hitåt, hipsters ditåt". Bild: Frida Lönnroos Slussen,Stockholm,byggarbetsplatser

Läs också