Hoppa till huvudinnehåll

Minst 90 personer dödade av bilbomb i Mogadishu

Säkerhetsstyrkor vid platsen där en bilbomb exploderade i Mogadishu, Somalia.
Säkerhetsstyrkor vid platsen där en bilbomb exploderade i Mogadishu, Somalia. Säkerhetsstyrkor vid platsen där en bilbomb exploderade i Mogadishu, Somalia. Bild: Said Yusuf Warsame / EPA Mogadishu,Somalia,bilbomb

En bilbomb har dödat upp till 90 personer i Somalias huvudstad Mogadishu, rapporterar lokala myndigheter. Flera personer har skadats.

Uppgifterna om hur många som dött i explosionen varierar. Enligt nyhetsbyrån Reuters har minst 90 personer dött i explosionen, medan AFP på morgonen talade om 76 dödsoffer. Det är sannolikt att dödssiffran ännu stiger.

Karta visar Mogadishu i Somalia.
Karta visar Mogadishu i Somalia. Bild: Yle kartor,Mogadishu,Somalia

Enligt Mogadishus borgmästare Omar Muhamoud har minst 90 personer skadats i explosionen. Bland offren finns barn, men också flera studerande som färdades i en buss intill attentatsplatsen.

En person som skadats i explosionen fördes till sjukhuset för vård i Mogadishu, Somalia den 28 december 2019.
En person som skadats i explosionen fördes till sjukhuset för vård i Mogadishu, Somalia den 28 december 2019. En person som skadats i explosionen fördes till sjukhuset för vård i Mogadishu, Somalia den 28 december 2019. Bild: Said Yusuf Warsame / EPA Somalia,Mogadishu,bilbomb

Enligt rapporter handlar det om en lastbilsbomb.

Bomben exploderade mitt i den livligaste morgonrusningen nära ett skattekontor. Det är ännu oklart vem som ligger bakom explosionen.

Enligt BBC misstänker lokala myndigheter att den Al-Qaida-anknutna terrorgruppen al-Shabaab ligger bakom dådet.

Gruppen drevs ut ur Mogadishu redan för många år sen, men har regelbundet genomfört terrordåd mot stadens invånare.

Invånarna i Mogadishu utsattes den 14 oktober 2017 för två dödliga bilmbomer som sammanlagt dödade minst 512 människor. Trots att terrorgruppen Al-Shabaab aldrig officiellt tog på sig ansvaret för dådet är gruppen huvudmisstänkt för de två bilbomberna.

Källor: AFP, AP, Reuters

Artikeln uppdaterad klockan 14.10 med Reuters uppgifter om antalet döda och med information om bombdåden i Mogadishu i oktober 2017