Hoppa till huvudinnehåll

Motionskortet för mindre bemedlade blev en succé - nu är det oklart om kortet får en framtid i Lojo

cygnaeus skolan får simundervisning november 2015, Kristina Ifström simlärare
Responsen har varit mycket positiv. Familjer som inte har råd att besöka simhallen har nu kunnat göra det. Bilden är inte från Lojo simhall. cygnaeus skolan får simundervisning november 2015, Kristina Ifström simlärare Bild: Yle/Helena von Alfthan Britas,simhallar,simhall

Motions- och kulturkortet för mindre bemedlade har blivit mäkta populärt i Lojo. Men kortets framtid är oklar eftersom staden kanske inte vill kompensera inkomstbortfallet till dem som står för motions- och kulturtjänsterna.

Kortet har i Lojo använts främst för motionstjänster och det har fått mycket positiv respons av familjer som har kunnat besöka simhallen i Lojo.

Bland de arbetslösa har kortet ökat motionshobbyn, uppger de som beviljar kortet, det vill säga vuxensocialarbetet och ungdomsverkstaden i Lojo.

Kaikukortet togs i bruk i Lojo på prov i mars. Det är ursprungligen ett kulturkort och används i flera kommuner. I Lojo har det också fungerat inom stadens motionstjänster.

Staden har redan beviljat över 600 kort. Fram till slutet av oktober har kortet använts över 4 000 gånger för motion. Hälften av de här besöken har varit just till simhallen Neidonkeidas i Lojo.

Kulturen har inte lockat alls lika många.

Hur ska det gå?

Men nu är det oklart hur det ska gå med kortet då Lojo stads ekonomi är trängd och staden måste spara i smått och stort.

Lojo stads idrotts- och motionstjänster sköts av ett kommunägt bolag som heter Lohjan Liikuntakeskus (LKK). Bolaget gick med i Kaikukortti-försöket på det villkoret att staden ersätter dem för inkomstbortfallet.

De som till exempel besöker simhallen betalar inget inträde så det innebär uteblivna intäkter för LKK. Under tiden 1.3-30.9 var inkomstbortfallet 13 500 euro.

På årsnivå räknar LKK med en förlust på nästan 70 000 euro.

En vuxen och ett barn leder sina cyklar längs en väg i skogen.
All motion är inte gratis. Motions- och kultursedlar kan hjälpa mindre bemedlade familjer. En vuxen och ett barn leder sina cyklar längs en väg i skogen. Bild: Roland Magnusson/Mostphotos barn (åldersgrupper),man,sommar,cykel,cyklar,döttrar,Sommardag,motion,träning,cykling,skogar

Lojo stadsstyrelse diskuterade frågan på måndagen (16.12) och förslaget var då att staden inte fortsätter kompensera inkomstbortfallet till motions- och kulturproducenterna som själva får bestämma om de vill begränsa användningen av kortet.

Men styrelsen var i alla fall ännu inte färdig att godkänna förslaget.

På förslag av De grönas Paula Nordström skickade styrelsen ärendet till ny beredningen. Det betyder att tjänstemännen tar fram mera information och styrelsen fattar beslut senare.

Läs också