Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Juniorlejonen försöker resa sig efter dubbelsmällen i premiären – lättat Slovakien vädrar skräll

Tappad ledning, förlust i slutsekunderna av förlängningen och skadade förstacentern borta resten av JVM. Nej, starten har inte gått enligt planerna för Finland. Nästa uppgift för den regerande världsmästaren blir ett avslappnat slovakiskt lag som redan i går vann sin viktigaste match under VM-veckorna.

Finland–Slovakien

Junior-VM i ishockey, gruppspel i Trinec, Tjeckien.
Start klockan 16 lördag 28 december.
Matchen direktsänds på TV2 och Arenan med Christoffer Herberts som kommentator på svenska.

Juniorlejonens läge: Kris direkt

Visst, till skillnad från i fjol öppnade Finland poängkontot redan i den första matchen, i och med att 2–3-förlusten mot Sverige i torsdags kom efter förlängning. Men den poängen var också det enda positiva för Juniorlejonen.

Att tappa ledningen sent i tredje perioden för att sen släppa in det avgörande målet med bara fem sekunder kvar av sudden death svider, men den spelmässiga insatsen är långt mer oroande än resultatet. Ingenting stämde för Juniorlejonen. Sverige var klasser bättre än Finland och redan efter den första matchen kraxar olyckskorparna om att tränaren Raimo Helminen helt enkelt inte har det som krävs för att föra laget till framgång.

Värst av allt är ändå att lagets klart mest meriterade anfallare, AHL-centern Rasmus Kupari, skadade sig i premiären och missar resten av VM. Finland har redan anmält åtta backar och tolv anfallare till turneringen och får inte fylla på med fler spelare. Det finländska konceptet som byggde på fyra relativt jämna kedjor som alla kan anfalla, det sprack direkt. Nu är det ojämna elva forwards som gäller under resten av en turnering som i bästa fall bjuder på sex matcher på de följande nio dagarna. Förödande.

Att med de bakslagen som ryggsäck möta ett Slovakien i medvind kan bli jobbigt.

Slovakiens läge: Suck av lättnad

Ärligt talat: Årets slovakiska JVM-trupp är ovanligt blek på pappret. Bara en spelare (yttern Max Cajkovic) har draftats av en NHL-klubb och det är tunt med profiler. I genrepet inför turneringen blev det förlust med 1–9 mot Ryssland.

Det fanns faktiskt en seriös risk att Slovakien skulle tvingas till nedflyttningskval och därför var lagets första match mot Kazakstan i går så viktig. Ödesmatchen stod också 1–1 efter 57 minuter. Då gick slovakerna upp i ledning och efter en sista puck i tom bur blev det seger med 3–1. Då Kazakstan innan dess också förlorat mot Schweiz är det kazakstanska laget tvingat att ta fyra poäng i matcherna mot Finland och Sverige för att Slovakien ska kunna åka ur. Händer inte.

Slovakien kan med andra ord andas ut, och allt vad laget gör i resten av turneringen är en ren bonus. En tacksam utgångspunkt när laget ska ta sig an Finland.

Utropstecknet! Publiktrycket

Finlands grupp i JVM spelas i Trinec, alldeles vid den tjeckiska gränsen mot Polen och Slovakien. Inte många minuter längs E75:an så har man kört över på slovakisk mark.

De geografiska realiteterna märktes tydligt i den första omgången. Slovakien hade hemmaplan i en fullsatt hall. Tillresta slovakiska fans hoppade, sjöng, dansade och jublade. Något för ett finländskt lag som var märkbart nervöst redan i premiären mot Sverige att bita i.

Håll koll på:

Finlands centerläge
Med skadade Rasmus Kupari ur spel (liksom Anton Lundell före honom) vänds blickarna ännu mer mot de resterande finländska centrarna. Ingen av dem är NHL-draftad.

Småväxta Kristian Tanus var bra framåt i premiären med 1+1, Lukkos doldis Ville Petman spelade faktiskt mest av alla finländska forwards mot Sverige och 17-åringen Aatu Räty är ett superlöfte. Men går det faktiskt att gå långt i ett JVM med en sådan centerbesättning? Upp till bevis direkt för trion.

Slovakiens TPS-backar
Två av de slovakiska VM-spelarna håller till vardags till i Finland. Men inte i herrligan som den klara majoriteten av de finländska spelarna, utan i TPS lag i A-juniorernas FM-liga.

Det handlar ändå om två intressanta backar med potential. Samuel Knazko är bara 17 år gammal och har samlat 22 poäng (6+16) på 32 matcher för Åboklubben i höst. Och den ett år äldre David Mudrak var Slovakiens bästa poängplockare i JVM-premiären med sina 0+2 mot Kazakstan.

Målvaktsmatchen: Förstavalen imponerade

Justus Annunen var Finlands bästa spelare mot Sverige i torsdags, felfri i 55 minuter. Kärpätmålvakten visade med besked var Juniorlejonens styrka ligger i turneringen och har lär få stå också mot Slovakien.

Också den slovakiska förstakeepern var bra, Samuel Hlavaj släppte bara in ett mål mot Kazakstan. JVM-debuterade redan i fjol som 17-åring, nu har han en bra höst bakom sig med Sherbrooke i den kanadensiska juniorligan QMJHL och han kan mycket väl vara Slovakiens starkaste kort i turneringen.

Tidigare möten: Tre raka för Finland

Finland och Slovakien möts i gruppspelet för tredje året i rad. I fjol i Victoria blev det finländsk seger med 5–1, året innan vann Juniorlejonen med 5–2.

Totalt har Finland tre raka JVM-segrar mot slovakerna, senast det blev förlust var i december 2014. Juniorlejonen vann skotten med 38–12 men bara Mikko Rantanen lyckades göra mål och Finland föll med 1–2.

Tipset: Knapp seger

Kan bli tajt, men det är trots allt klasskillnad mellan lagen. Finland gör sitt och vinner med 3–1.

Läs också