Hoppa till huvudinnehåll

Ryskt ryck blev för mycket för Iivo Niskanen i tourpremiären – finländaren med talande kommentar om tävlingsformen: "Tyskarna körde med kamikaze-taktik"

Iivo Niskanen åker i Tour de Ski.
Iivo Niskanens tour fortsätter med fristilssprint i morgon. Iivo Niskanen åker i Tour de Ski. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

Krafterna räckte inte för en pallplats, men Iivo Niskanen var inte långt efter när Tour de Ski startade. Finländaren öppnade skidsäsongens höjdpunkt med en elfteplats.

Iivo Niskanen har aldrig någonsin satsat på en tätplacering i Tour de Ski. Under den här mästerskapsfria vintern har 27-åringen siktat in sig på etapptävlingen i Mellaneuropa.

Dagens fristilsmasstart i Lenzerheide öppnade touren – och Niskanen fick en lovande inledning. Finländaren såg pigg ut när startskottet small och låg nära täten hela vägen.

Under sista kilometern tvingades Niskanen ändå att släppa tankarna på pallen. Finländarens tempo på spurtvarvet räckte till en elfteplats.

– När den branta uppförsbacken på banan inte var med så visste jag att det skulle bli en stor klunga. Taktiskt var det ett svårt lopp. Jag bestämde mig för att ligga långt framme för inte åka på ett stavbrott, säger Niskanen till Yle.

– På slutet kanske det inte kändes som rätt beslut att ha varit så aktiv, men jag är bra med i sammandraget. Tidsmarginalen blev inte stor.

Många hängde med i början

Loppet startade i ett makligt tempo. I tio kilometer badade spåret av en brokig palett av färger när så gott som alla åkare hängde med.

Efteråt konstaterar Niskanen att det var nära ögat flera gånger.

– Framför allt tyskarna körde med en kamikaze-taktik. Det var flera gånger rätt nära att stavarna hade gått av.

Tävlingsformen är ingen favorit för Niskanen, men han är ändå rätt diplomatisk.

– Det här är vad Fis vill ha. Någon gillar väl det här mer än andra. Det finns många olika tävlingstyper och man får anpassa sig.

Kläbo vass i spurten

Med ungefär fyra kilometer till mål skruvade norrmannen Hans Christer Holund och ryssen Aleksandr Bolsjunov upp tempot. Fältet sprack en hel del, men Niskanen höll sig långt framme hela tiden och drog också sitt strå till stacken för att haka av konkurrenter.

Ut på det sista varvet var det ett tjugotal åkare som höll ihop, men den uppskruvade farten skördade offer och med 1,5 kilometer kvar ryckte Sergej Ustiugov ifrån resten.

Samtidigt fick Niskanen också kasta in handduken när det gällde förhoppningarna om en pallplats. Vid sista mellantiden i terrängen var Niskanen helt plötsligt elva sekunder efter på en elfte plats.

Ustiugovs fartökning höll ända till mål och ryssen ordnade en seger före norrmannen Johannes Hösflot Kläbo. Kläbo spurtade ner Bolsjunov på upploppet. Ustiugovs segermarginal landade på fyra sekunder.

Johannes Hösflot Kläbo, Sergej Ustiugov och Aleksandr Bolsjunov.
Här är dagens tättrio med vinnaren Sergej Ustiugov i mitten. Johannes Hösflot Kläbo, Sergej Ustiugov och Aleksandr Bolsjunov. Bild: Lehtikuva Johannes Høsflot Klæbo,Sergej Ustiugov,Aleksandr Bolshunov

En bit bakom spurtade Niskanen i mål som elva, men han höll Ustiugovs tempo på slutet och tappade inte mer än 10,3 sekunder till dagens vinnare.

– Ustiugovs ryck var tufft och jag var inte riktigt redo när det small till. Men åkningen kändes rätt bra, säger Niskanen.

Näst bäste finländare var Perttu Hyvärinen. Han tappade en halv minut till Ustiugov.

Touren fortsätter med fristilssprint på söndag i Lenzerheide.

Längdåkning, världscupen, Tour de Ski, etapp 1/7:

Herrar, masstart, 14 km (f):
1) Sergej Ustiugov, Ryssland 33.19,1
2) Johannes Hösflot Kläbo, Norge + 4,0
3) Aleksandr Bolsjunov, Ryssland + 4,0
4) Emil Iversen, Norge + 7,2
5) Martin Löwström Nyenget, Norge + 8,6
---
11) Iivo Niskanen, Finland + 10,3
27) Perttu Hyvärinen, Finland + 31,2
38) Lari Lehtonen, Finland + 42,3
60) Lauri Lepistö, Finland + 1.12,9