Hoppa till huvudinnehåll

Finska byskolan i Sjundeå såldes för 85 000 euro

Päivärinteen koulu i Sjundeå.
Päivärinteen koulu i Sjundeå lades ned i fjol. Päivärinteen koulu i Sjundeå. Bild: Yle/Minna Almark Sjundeå,Västnyland,skolor,päivärinteen koulu

Sjundeå vill sälja den finska byskolans gamla fastigheter för en klumpsumma på 85 000 euro. Det var det högsta anbudet som kom in under en auktion av fastigheterna.

Fastigheterna har lagts ut en andra gång efter att de första anbuden inte ansågs tillräckligt höga. Det är ändå frågan om en balansgång då fastigheterna också kostar kommunen i underhåll.

Päivärinteen koulu, den finska byskolan i Sjundeå, lades ner i fjol. I och med nedläggningen flyttade eleverna till Aleksis Kiven koulu i centrum.

För närvarande finns båda skolornas elever i baracker i väntan på det nya skolcentrumet som byggs eftersom alla skolor i Sjundeå har haft stora inneluftsproblem.

De tre fastigheterna på Päivärinteen koulus område blev därmed överflödiga. Underhållet för fastigheterna har varit kring 45 000 euro årligen.

Sjundeå fattade därför beslutet i slutet av fjolåret att lägga ut fastigheterna till försäljning.

Att sälja är lönsamt på sikt

Päivärinteen koulus träbyggnad samt matsals- och gymnastikbyggnad har legat på en auktionssida på nätet under sommaren och tidig höst.

Kommunfullmäktige har nu beslutat att alla tre fastigheter säljs för en summa på 85 000 euro trots att det underskrider balansvärdet med drygt 50 000 euro.

Man räknar med att det blir lönsamt på sikt då kommunen slipper underhållskostnaderna. Dessutom planerar köparen att använda fastigheten för bostads- och affärsändamål vilket anses gynna kommunen.