Hoppa till huvudinnehåll

Flera finländare har redan testat sig för hiv med tester som kan göras hemma

Hemtestet för hiv mäter halten av antikroppar mot hiv i blodet från en fingertopp.
Hemtestet för hiv mäter halten av antikroppar mot hiv i blodet från en fingertopp. Hemtestet för hiv mäter halten av antikroppar mot hiv i blodet från en fingertopp. Bild: Mårten Lampén / Yle Diagnosis of HIV/AIDS,Aids

Hiv-tester som kan göras hemma har funnits på marknaden i ett drygt år och de har visat sig vara så populära som man trodde. Det finns ändå inga uppgifter om hur många nya smittor som uppdagats tack vare testerna.

– Enligt våra uppgifter har cirka 300 test köpts i månader, vilket innebär att cirka 3 000–4 000 säljs per år. Det här är ungefär vad vi förutspådde, säger Jukka Keronen, verksamhetsledare för stödcentret Hivpoint till STT.

Nästa år kommer man att kunna kryssa för att hiv-smittan uppdagats med hjälp av ett hemmatest i läkarens smittoanmälan.

Det här kommer sannolikt att bidra till mer information om hur många smittor som kommer fram via testerna som görs hemma.

Hiv smittar inte med rätt behandling

  • Hiv (human immunodeficiency virus) är en kronisk virussjukdom som kan behandlas med effektiv medicinering. Medicinerna tar inte bort viruset, men sänker virusnivåerna så att människan som bär smittan kan leva ett hälsosamt och vanligt liv.
  • En person med hiv som får rätt medicinsk behandling kan inte smitta hiv vidare genom oskyddat sex.
  • Hiv och aids är inte samma sak och hiv leder inte till aids om man inleder hiv-behandlingen tillräckligt snabbt. Också aids kan behandlas effektivt.
  • Under hela 2000-talet har under 200 hiv-smittor uppdagats per år i Finland. Det beräknas att 13 procent av de som smittats, cirka 600 personer, inte vet om att de bär på viruset.
  • På grund av vården är antalet personer som dör i aids i Finland nära noll.
  • Mest hiv-smittor diagnosticeras hos män som har sex med andra män och hos personer som kommer från länder där hiv-viruset är vanligt förekommande.
  • En del resenärer tar också hem en hiv-smitta från resor till länder där hiv-smittor som inte behandlats medicinskt är vanligare än i Finland. Sådana länder är till exempel Thailand och Ryssland.

Källa: STT

Ett hemmatest kostar kring 30–40 euro beroende på var man köper det.

Testet görs genom att man tar ett blodprov på fingertoppen. Resultatet får man på 15 minuter.

Ett positivt testresultat måste alltid säkerställas med fortsatta undersökningar, så det gäller att kontakta hälsovården ifall man får ett hiv-positivt resultat med hemmatestet.

Enligt Hivpoint är de flesta som köper testet från Hivpoint män.

Förebyggande medicin stoppar hiv-smitta

Prep-medicineringen har tagits ordentligt i bruk i Finland i år. Läkemedlet stoppar hiv-smittan och används i förebyggande syfte.

– Läkemedlet är inte tillgängligt för allmänheten och det är inte heller meningen. Läkemedlet är riktat till personer med en stor risk att få hiv. Enligt vad jag vet har cirka hundra personer inlett en prep-behandling i Finland. De flesta är män som har sex med andra män, säger Keronen.

Tidigare var priset ett hinder för prep-behandlingen, enligt Keronen.

– Läkemedlet kostade nästan tusen euro i månaden, men nu kostar det under hundra euro.

Hiv smittar inte ifall personen med viruset tar medicin regelbundet.

Hiv behandlas genom att man tar medicin varje dag. Nya mediciner med mer långvarig verkan och ett nytt vaccin mot hiv utvecklas som bäst, men det kan dröja flera år innan de kommer ut på marknaden.

I Finland är det ytterst sällsynt att någon dör i aids och de som smittats med hiv kan leva ett normalt liv.

Källa: STT