Hoppa till huvudinnehåll

Flera personer knivhuggna mitt i chanukkafest i USA

karta över usa
Monsey ligger kring 40 kilometer från staden New York. karta över usa USA,New York,Karta

Flera personer har knivhuggits i en chassidisk rabbins hem där ortodoxa judar hade samlats för att fira den judiska chanukkahögtiden i Monsey i staden Ramapo som ligger i delstaten New York i USA, rapporterar flera amerikanska medier.

En man uppges ha trängt in sig i rabbinens hem och gått till attack med en machete. Fem personer skadades och fördes till sjukhuset för vård enligt CBS New York.

Enligt polisen i Ramapo har den misstänkta gärningsmannen lokaliserats och personen är i polisens förvar.

The New York Times skriver att den misstänkta greps i Harlem. Motivet för dådet är oklart.

Ett lokalt judisk-ortodoxt råd för offentliga angelägenheter (OJPAC) skriver på Twitter att två av offren har allvarliga skador. Ett av offren ska ha knivhuggits minst sex gånger.

Enligt en av grundarna till OJPAC är ett av offren son till rabbinen vars hus dådet skedde i.

Enligt OJPAC ska den misstänkta mannen ha försökt dölja sitt ansikte med en skarf.

"Jag bad för mitt liv"

Aron Kohn, 65, säger till The New York Times att han var inne i huset då attacken skedde.

– Jag bad för mitt liv. Han började attackera människor genast när han kom in från dörren. Vi hade ingen tid alls att reagera, sade han till tidningen.

Enligt Kohn tog mannen ut en kniv ur ett fodral. Kniven var stor som en kvast, enligt Kohn.

Attackeraren försökte sedan gå in i en synagoga som ligger intill rabbinens hus. Människorna som var där inne hörde skriken från rabbinens hus och låste dörren, enligt Kohn.

Flera misstänkta attacker mot judar den här veckan

Knivhuggningen skedde på lördagskvällen kring klockan tio lokal tid. Det bor många judar i Monsey där attacken skedde. Monsey ligger kring 40 kilometer från staden New York.

Det har skett flera misstänkta attacker mot judar i New York denna vecka, skriver nyhetsbyrån AP. På lördagen firades den sjunde dagen av de åtta dagar långa festligheterna som hör till chanukka.

– Jag är djupt chockad över händelserna i Monsey. Det råder en nolltolerans för hatiska våldsdåd och vi kommer att fortsätta utreda och följa med denna hemska situation. Jag står med det judiska samhället i kväll och varje kväll, skriver New Yorks justitiekansler Letitia James på Twitter.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio skriver på Twitter att händelserna i Monsey är hemska och att liknande händelser inte får bli "det nya normala".

Källor: AFP, AP, CBS New York, The Guardian, The New York Times

Artikeln uppdaterades klockan 10.47 med kommentarer av Aron Kohn som The New York Times har intervjuat.